Rahić: Sjednite, dogovorite se i ne rušite koaliciju

0
173

Piše: Esad RAHIĆ

Uprkos svemu što se u posljednjih par nedelja dogodilo, smatram da sve koalicione lađe nisu potonule i da dva najača bošnjačka sandžačka politička broda SDP i SDA moraju uložiti dodatne napore i pokazati još izraženiju volju i ambiciju da se postojeća koalicija očuva. 

S druge strane, Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je u periodu od nekoliko mjeseci postiglo izvanredne rezultate i ispoljilo nevjerovatnu jedinstvenost i slogu u svim realiziranim i planiranim aktivnostima, iako djeluje kao koalicija dvije liste, dakazalo je da zaslužuje da mu se pruži prilika da u narednom četvorogodišnjem periodu, u ovom sastavu ostvari sve zacrtane ciljeve. 

I za jedno i za drugo postoji samo jedan recept i samo jedna uspješna formula, a to je razgovarati, pregovarati i tražiti kompromise i najcelishodnija rješenja. Sve drugo je ogroman politički i nacionalni fijasko sa dugoročnim i razornim posljedicama. 

Osim toga i sandžački Bošnjaci su plebiscitarno protiv ovog raskola. Narod je umoran i iscrpljen od svađa i podjela. Željan je i hronično žedan riječi jedinstvo, dijalog, dogovor i zajedništvo. 

Dogovor podrazumjeva razgovor, obostrano popuštanje, iznalaženje dodirnih stavova i rješenja i izlaz iz lavirinta koji se zove kompromis.

Ne može niko svoj stav proglašavati za zajednički stav, svoje mišljenje izdizati na nivo općeg mišljenja, svoju političku i nacionalnu koncepciju inaguarisati kao koncepciju svih učesnika u političkom životu i u borbi za nacionalna prava.

Ubjeđen sam da ima bar nekoliko zajedničkih stavova i zajedničkih nacionalnih i političkih ciljeva oko kojih se mogu ove dvije stranke složiti, okupiti i zajednički djelovati. 

Na primjer, oko naziva ulica, siguran sam da oko najvećeg broja prijedloga se mogu složiti SDP i SDA, i da pritom ti isti prijedlozi budu prihvatljivi i za naše komšije srpske nacionalnosti. Ne smijemo dozvoliti da zbog nekoliko provokativnih prijedloga propadne cijeli projekat imenovanja ulica u sandžačkim gradovima. 

Dajmo priliku Bošnjačkom nacionalnom vijeću kao najvišoj bošnjačkoj nacionalnoj i predstavničkoj instituciji, da ono od adekvatnih stručnjaka formira tim koji će izraditi elaborat od 100 imena koji će kao resurs za davanje imena ulicama ponuditi svim lokalnim samoupravama u cijelom Sandžaku.

Lahko je rušiti, a teško je graditi. Ne može niko da me ubjedi da iz ove situacije nema izlaza. Ima ga sigurno. Samo treba više da želimo i više da se potrudimo da do tog izlaza i rješenja na obostrano zadovoljstvo dođemo.

Uprkos svim razlikama, ubjedljivo je najprirodnija i najlogičnija koalicija između SDP i SDA, a u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koalicija između Liste “Vakat je” i Liste “Samoopredjeljenje”.

Pa kad je tako što i logiku, i nacionalni i politički interes i razum žrtvujemo na oltar međusobnog inata i prkosa. 

Sastanite se, sjednite za istim stolom, razgovarajte ako treba danima i konačno se dogovorite, jer bošnjački narod to od vas traži, to od vas očekuje. 

Budite malo više iskreniji prema sebi, prema drugima i prema svom narodu i ubjeđen sam da će do dogovora i kompriomisa doći. Učinite to ako ne zbog sebe, onda bar zbog svog naroda.