RAMA TUŽIO HARADINAJA: “Povrijedio si mi ugled, čast i dostojanstvo”

0
100

Albanski premijer Edi Rama podnio je Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv odlazećeg premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

Rama je u tužbi, koja sadrži preko 30 strana, naveo da ga je Haradinaj klevetao zbog čega zahti8jeva obeštećenje, piše Gazeta Ekspres, prenosi Kosovo online.

U tužbi se navodi nekoliko emisija emitovanih u oktobru prošle godine u kojima je Haradinaj govorio o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, optužujući Ramu da je sa Hashimom Thacijem i Aleksandrom Vučićem pokrenuo ideju o razmjeni teritorija.

Rama je u tužbi naveo da mu je zbog javnih istupa i kleveta kosovskog premijera povrijeđena čast, ugled i dostojanstvo.

Prema optužnici, odlazeći premijer Kosova je autor i lice koji je javno širilo optužbe o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu sliku da je predsjednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Kosova.

Citiran je veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta dao, u kojima je apostrofirao albanskog premijera Edija Ramu.

Među izjavama je i ona u kojoj se Haradinaj, prema optužnici, poziva i na neke koruptivne afere u cilju sprovođenja ideje o razmjeni teritorija.

U tužbi se navodi da je Haradinaj zadržao taj stav uprkos činjenici da, prema optužnici, Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

U tužbi Rama nije naveo iznos štete za koju tvrdi da mu je nanijeta.

Ali u tužbi je tražio da Haradinaj, uz nadoknadu štete, bude prisiljen da opovrgne izjave koje su, prema optužnici, klevetničke.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramush Haradinaj više puta je optužio kosovskog predjsednika Hashima Thacija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Ramu kao lidere koji su pokrenuli ideju i radili na realizaciji razmjene teritorija između Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo online