RAZRIJEŠEN TUŽILAC U NOVOM PAZARU: Zastarjelo mu 112 predmeta

0
578

Državno vijeće tužilaštva (DVT) razriješilo je funkcije zamjenika osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Jovana Milanovića jer je Disciplinska komisija utvrdila da mu je u periodu od 2010. do 2016. godine zastarjelo 112 predmeta, objavio je danas radio Sto plus.

Kontrola Milanovićevog rada obavljena je u septembru prošle godine, a tri mjeseca kasnije Komisija je donijela rješenje o pokretanju disciplinskog postupka koji je okončan prijedlogom rješenja za njegovo razrješenje.

Milanović se žalio na tu odluku, ali je ona samo djelimično usvojena tako što je oslobođen odgovornosti za nastupanje zastarjelosti u tri predmeta, dok je za 112 proglašen krivim.

Na osnovu toga su članovi DVT odlučili da Milanovića razriješe “zbog učinjenog teškog disciplinskog prekršaja po Zakonu o javnom tužilaštvu”.

Milanović je na tu odluku uložio prigovor, ali je on odbijen početkom septembra poslije čega je razrješenje postalo konačno.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru prošle godine je i zamjenik tužioca Radanko Lojanica zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen na 10 mjeseci zatvora i izrečena mu je mjera zabrane obavljanja tužilačke ili sudijske funkcije u naredne dvije godine.

Lojanica se žalio na tu presudu, a Apelacioni sud je naložio novo suđenje u Specijalnom sudu.

Izricanje presude u ponovljenom suđenju zakazano je za 11. oktobar.