REIS KAVAZOVIĆ UNAPRIJEDIO MUJKIJA: Spahić izabran za sejjar-vaiza IZ BiH

0
178

Prema informacijama do kojih su došle Sandžačke, u Rijasetu Islamske zajednice u BiH danas je odlukom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u narednih sedam godina za sejjar – vaiza Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imenovan Mustafa Spahić-Mujki.

Inače, sejjar – vaiz je funkcija unutar Rijaseta koja predviđa da osoba koja je imenovana obilazi muftijstva, medžlise, džemate i džamije koje su u sastavu IZ BiH, a najčešće za vrijeme džume namaza i drugih manifestacija, kada se obraća direktno kao izaslanik reisu-l-uleme okupljenom džematu.

Podsjećamo da je Mustafa Spahić jedan iz grupe mladomuslimanskih intelektualaca, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, koji su osuđeni u procesu 1983. pod optužbom za stvaranje islamske države na teritoriji SFRJ.

Spahić je iznova došao u žižu javnosti nakon sukoba sa Zukorlićem kada je ovaj tražio, a Sabor Islamske zajednice odbio, da se raspravlja o moralnom integritetu Spahića.

Ipak, ovim činom reisululema Kavazović je potvrdio da vjeruje u visoke moralne vrijednosti Spahića, jer na ovu funkciju sejjar-vaiza unutar Islamske zajednice imenuju se ličnosti s visokim moralnim i intelektualnim kredibilitetom.

Na stranu Spahića stao je i doskorašnji saradnik Cerića i Zukorlića – Edhem Bičakčić, potpredsjednik Sabora IZ. Bičakčić je prethodno bio jedan od onih koje su Cerić i Zukorlić “gurali” na čelnu funkciju Sabora.

Ipak, Bičakčić je, također, kao i Spahić, dio grupe mladomuslimanskih intelektualaca iz Sarajevskog procesa 1983. i u tv emisiji Federalne TV ustvrdio je da Spahić nije dio mreže KOS-a, već njegova žrtva.

Izvor: Sandzacke.rs