Rekonsktrukcija gradskog trga koštaće građane Tutina nevjerovatnih 1,5 miliona EURA

0
160

Gradski trg “Šemsudin Kučević” u Tutinu izgrađen je 2007. godine sredstvima koja su dobijena u okviru Projekta razvoja opština jugozapadne Srbije, koji su finansirale Ujedinjene nacije u saradnji sa Republičkom vladom.

Opština Tutin je rekonstrukciju najužeg gradskog jezgra započela sopstvenim sredstvima, a onda su sredstva dobijena u okviru ovog projekta u iznosu od 215.000 eura iskorišćena za finalno uređenje centralnog gradskog trga površine 5.000 kvadratnih metara, a na tom prostoru izgrađena je i podzemna garaža predviđena za 100 vozila.

Trg je tada popločan mermernim pločama izuzetno lošeg kvaliteta, čemu svjedoči činjenica da nisu izdržale ni par godina eksploatacije i da su uglavnom polomljene. Na ovom prostoru izgrađena je i fontana za koju su opštinski zvaničnici obećavali da će biti sa “svjetlosnim i muzičkim efektima uvezenim iz Rusije”.

Desetak godina kasnije, čelnici lokalne samouprave došli su na ideju o rekonstrukciji već odavno ruiniranog trga, a to “zadovoljstvo” koštaće građane opštine Tutin nevjerovatnih 1,5 miliona eura, odnosno nepunih 185 miliona dinara, saznaju Sandžačke.

Istovremeno, budžetom opštine Tutin, za ovu namjenu planirana su sredstva u iznosu od 210 miliona dinara.

Projektom za rekonstrukciju gradskog trga “Šemsudin Kučević”, sa uređenjem i rekonstrukcijom dijelova ulica Pešterske, Omladinske i Njegoševe, predviđene su tri cjeline: celina A koja obuhvala gradski trg (postojeći plato-šetalište), celina C (park u nastavku ulice 7. juli) i celina B (uređenje ulica, trotoara i izgradnja novog šetališta, poteza uz ulicu Pešterska, Njegoševa i Omladinska).

Na trgu se planira postavljanje novih granitnih ploča, sadnja visokog rastinja, postavljanje ivičnjaka, parternog i stubnog osvjetljenja, kao i izrada betonskih klupa. Također, u planu je i sanacija postojeće fontane, bine i česme.

Rekonstrukcija gradskog trga je predviđena kao kapitalni projekat u periodu od 2020-2022. godine, odnosno kao dvogodišnji projekat, a predviđene radove u 2020. izvođač je bio obavezan da završi do kraja godine.

Na osnovu obavještenja Opštine Tutin o zaključenom ugovoru u otvorenom postupku, u koje su Sandžačke imale uvid, izvođenje radova na rekonstrukciji gradskog trga izvodi preduzeće AD “Ukras” iz Novog Pazara.

Izvor: Sandzacke.rs