Restriktivnije mjere protiv korone, rad kafića do 18 sati

0
205
Foto: Pexels

Vlada Srbije je danas usvojila restriktivnije mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa. Nove mjere će stupiti na snagu u utorak, 24. novembra i važit će narednih deset dana.

Prva mjera je skraćenje radnog vremena do 18 sati za restorane, kafiće, barove, klubove, kladionice i tržne centre.

Druga mjera je obavezno i bezuslovno korištenje lične zaštitne opreme – nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru ako se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

Treća mjera je zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Od ove mjere su izuzete radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta odnosno minimalno četiri kvadratna metra po osobi.

Foto: Pexels

Četvrta mjera je omogućavanje rada od kuće svim radnicima kod kojih to radni proces dopušta.

Peta mjera je stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prijevoza uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Šest mjera je stroga kontrola provođenja kućne izolacije i kućnog karantina – samoizolacije, kao i svih ostalih protivpandemijskih mjera koje su na snazi.

Nakon deset dana provođenja ovih mjera vlada će ih ponovo razmotriti, prenosi RTS.