SDA Sandžaka: Nasilje nad Bošnjacima motivisano nacionalnom i vjerskom mržnjom

0
171
Foto: SDA Sandžaka

Predsjednik ogranka SDA Sandžaka u Novom Pazaru Fuad Gološ ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije ove stranke da se nasilje nad Bošnjacima u Sandžaku sprovodi iz nacionalne i vjerske mržnje.

On je saopćio da je 24. septembra ove godine u Novom Pazaru napadnuta porodica Mahmuti od strane dva lica srpske nacionalnosti od kojih je jedan sin pripadnika policije.

Iz SDA Sandžaka kažu da nije postojao niti jedan razlog za napad koji je, kako tvrde, izvršen nad porodicom Mahmuti.

“Kako smo upoznati, tog 24. septembra oko podneva Mumeir Mahmuti se svojim vozilom vraćao kući a sa njim u autu su bili supruga Azra i sin Anel, kada su ih u samoj blizini porodičnog doma pesrela dva vozila te prepriječila put. Iz oba vozila su izašla dva lica i fizički nasrnula na njih, uz psovke turske majke i prijetnje da će ih pobiti. U ovom napadu najteže je prošla supruga Azra čije povrede konstatuju i Izvještaji ljekara specijalista. Na osnovu toga jasno se može zaključiti da su napadnuti isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti”, rekao je Gološ, prenosi SNews.

On je rekao da je porodica Mahmuti ovaj napad uredno prijavila novopazarskoj policiji i da su uz svoje izjave priložili ljekarske izvještaje o zadobijenim povredama.

Iz SDA SAndžaka još jednom je zatraženo da se bez odlaganja sprovede lustracija u policiji, vojsci i drugim službama, te da se nacionalna struktura u policiji, tužilaštvu, i sudstvu usaglasi sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama, javlja Indeksonline.