SDP: Vladaćemo još dugo, sa SDA ćemo uvijek imati više glasova od Zukorlića

0
391

SDA i SDP su 2016. potpisale Deklaraciju o strateškom parterstvu i dogovorile koalicionu vlast u sve tri većinsko bošnjačke sredine Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, piše “Danas”.

To ipak ne znači da će zajedno učestvovati na predstojećim izborima. SDP je na prošlim parlamentarnim izborima bio na listi Aleksandra Vučića, a vjerovatno će i o sljedećem nastupu presudnu riječ imati osnivač SDP Rasim Ljajić.

U SDP se za sada ne izjašnjavaju o mogućim prevremenim izborima.

Foto: S. Župljanin

“To je krupno pitanje i visoka politika kojom se mi kao manjinska i regionalna stranka rijetko bavimo. Više nas zanima kako da ‘zapušimo’ rupe na putevima, da asfaltiramo ulice i gradimo saobraćajnice u Novom Pazaru“, kažu za “Danas” u SDP.

Ubijeđeni su da “kampanju” protiv njihovog osnivača i potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića Zukorlić vodi zajedno sa Šešeljem, koji je, nakon prozivki u Skupštini Srbije o navodnim vezama Ljajića sa organizovanim kriminalom napisao i obimnu knjigu.

Funkcioneri ove stranke radije govore o Muameru Zukorliću, koga smatraju za svog glavnog političkog protivnika i remetilački faktor u Novom Pazaru, Sandžaku i bošnjačkom političkom korpusu.

Potpredsjednik SDP Husein Memić je na konferenciji za novinare kazao kako je kampanja koju sada udruženo sa Šešeljem vodi Muamer Zukorlić “bolest koja traje godinama”. Memić smatra da je ova “hajka” jedini način da se Zukorlić dočepa vlasti, jer je kako kaže, svjestan da Ljajića i Ugljanina na izborima nikada ne može da pobijedi.

Foto: Anadolija

U SDP su ubijeđeni da Zukorlić ne može da osvoji vlast u Novom Pazaru niti da se nametne kao glavni politički reprezent sandžačkih Bošnjaka. Na podsjećanje da je Zukorlićeva lista na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Novom Pazaru osvojila najviše glasova, u SDP odgovaraju da čak i kada bi se to ponovilo na nekim političkim izborima, SDP i SDA bi mogli da formiraju koaliciju.

“Izborna matematika je neumoljiva. Mi i SDA ćemo uvijek imati više glasova od Zukorlića i još dugo ćemo vladati”, sigurni su u SDP.