Sjeničaci, pojest će vas mrak! Performans u Sjenici zbog isključenja javne rasvjete

0
132
Foto: SANA

Stranka pravde i pomirenja (SPP) organizirala je večeras performans u Sjenici pod sloganom “Sjeničaci, pojest će vas mrak”, u znak protesta zbog isključenja javne ulične rasvjete u ovoj opštini.

Grupa aktivista i simpatizera ove stranke, sa svijećama i fenjerima u rukama, prošetala je do zgrade Opštine u Sjenici i time poslala jasnu poruku lokalnim vlastima da će se boriti protiv bilo koje vrste mraka u ovoj opštini.

POVEZANA VIJEST: Ko je ugasio rasvjetu u Sjenici?

Foto: SANA

U 21. vijeku, u eri naučnih i tehnoloških dostignuća, mi se još uvijek borimo za svjetlost, istakao je Munib Mujagić, predsjednik Opštinskog odbora SPP u Sjenici.

“Mi smo se večeras u Sjenici okupili da na jedan civilizovan i dostojanstven način, izvođenjem jednog performansa ukažemo na ogromne probleme koji se dešavaju kod nas sa javnim finansijama i utroškom budžetskih sredstava. Javne finansije nisu privatna stvar stranaka na vlasti i mi želimo da nateramo stranke na vlasti da informišu svoje građane o ukupnim zaduženjima svih javnioh preduzeća i ustanova a kroz čaršiju se pronose priče da je ukupno zaduženje jako veliko i da iznosi nekoliko miliona eura i zaro u ime dobre i kvalitetne informisanosti pozivam stranke na vlasti da svoje građane o tome obavijesti”, rekao je Mujagić.

Foto: SANA

On je pored problema ulične rasvjete, ukazao i na ostale probleme koji muče građane Sjenice.

“Ukazali smo također na jedan problem, da sva javna preduzeća i javne ustanove bez obzira što su zakonom obavezne da informišu Skupštinu o utrošku sredstava iz prethodne budžetske godine, to ni dan danas nisu uradile. Vjerujem da na taj način žele da prekriju i sakriju mnoge nepravilne radnje, koje su u prethodnim vremenima, a posebno u vrijeme izbora za BNV nenamjensko trošili ali i na činjenicu da godinama javne finansije, odnosno budžetsku kontrolu u Sjenici vrši privatno lice, što je potpuno nedopustivo i to građani Sjenice moraju da znaju”, kazao je Mujagić.

Foto: SANA

Iako je Sjenica noćima u mraku, u vrijeme protesta u centru grada juključena je ulična rasvjeta, ali su ulice udaljene od centra i dalje bez ulične rasvjete.

Inače, prava je misterija ko je isključio uličnu rasvjetu u Sjenici. Predsjednik Opštine Hazbo Mujović kaže da nije u pitanju dug, kojeg kako naglašava, sigurno ima i da se rade određene popravke.

Foto: SANA

Izvor: Sandzacke.rs / SANA