Smjena novopazarskog hirurga: “Hir uprave i demonstracija sile”

0
111
Foto: SANA

Nakon što je u avgustu i zvanično sa mjesta v.d. načelnice odjeljenja za infektivne bolesti smijenjena doktorka Lejla Ćeranić, juče je odlukom direktora Opšte bolnice Novi Pazar dr. Meha Mahmutovića također smijenjen i dr. Džemail Detanac, koji je obavljao funkciju v.d. zamjenika načelnika Odjeljenja hirurgije Opšte Bolnice Novi Pazar.

Dr. Lejla i njen kolega Detanac su dvoje od 37 specijalista Opšte bolnice u ovom gradu koji su potpisali peticiju za smjenu direktora ove institucije, piše Nova.rs.

Dr. Džemail Detanac je juče u obraćanju pojedinim medijima rekao da ne zna kako da tumači rješenje o smjeni, ali da zna kakva su njegova razmišljanja. On je podsjetio javnost da je on jedan od 37 specijalista koji su tražili smjenu direktora kao i rukovodstva bolnice s obzirom na ponašanje, odnosno rukovođenje bolnice u toku pandemije u junu i julu mjesecu.

“O pravim razlozima (smjene) najbolje je da se pita direktor bolnice dr. Meho Mahmutović, jer on to najbolje zna”, rekao je Detanac medijima juče i naglasio da je on ovu funkciju obavljao od 2016. godine, dodajući da će nastaviti da sve svoje vrijeme usmerava samo ka hirurgiji a ne i administraciji, koja mu je oduzimala vrijeme u prethodnom periodu.

Foto: SANA

Detanac danas nije želeo da govori za porta Nova.rs, ali ni ostale medije, prije svega jer je danas dežurni na hiruškom odjeljenju. Njegove kolege uglavnom ovaj potez komentarišu kao obračun direktora sa potpisnicima peticije i uopšte ljekarima i zdravstvenim radnicima koji ne misle kao direktor i njegovi najbliži saradnici.

Dr. Lejla Ćeranić, infektolog koja je takođe smijenjena sa funkcije v.d. načelnika infektivnog odeljenja bolnice u avgustu je za Nova.rs rekla da je postupak prema dr. Detancu zapravo demonstriranje sile uprave Opšte Bolnice Novi Pazar i praćenje trenda koji je zastupljen u cijeloj Srbiji.

“Smjenjivanje i razrješavanje dužnosti v.d. načelnika neke službe mora da ima razlog i objašnjenje, a ovdje toga nije bilo. S obzirom da sve to izostaje, primorava nas da prosto prihvatimo takve odluke uprave naše ustanove kao nečiji hir.

No, to nas ne sprečava da radimo profesionalno svoj posao, da damo svoj maksimum, lečimo ljude i vraćamo poverenje našim pacijentima, koje je godinama unazad nestajalo, zbog neodgovornosti onih koji se godinama smenjuju na čelnim mestima zdravstvenih ustanova“, rekla je za portal Nova.rs dr. Lejla Ćeranić komentarišući smjenu njenog kolege dr. Detanca.

Izvor: Nova.rs