Snažni zemljotresi pogodili Zagreb, popucali zidovi na zgradama, oštećeni automobili

0
333
Foto: Klix.ba

Zemljotres jačine 5,3 stepeni pogodio je jutros u 6.23 Zagreb, a potom je, nešto poslije 7 sati, uslijedio još jedan potres jačine pet stepeni javlja Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Uslijedila su još dva manja potresa.

Kako su ranije javili hrvatski mediji, u zemljotresu je poginulo jedno dijete od 15 godina, a vatrogasci su i dalje na terenu i izvlače zarobljene u ruševinama.

Ipak, ovu vijest je demantirao šef klinike koji je rekao da je djevojčica u kritičnom stanju i da se ljekari trude da je reanimiraju.

Foto: Klix.ba

Epicentar potresa bio je sedam kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od deset kilomatara. Prvi udar zabilježen je u 6.24, a prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda je iznosila 5.5. Uslijedio je potres jačine 5.0. Treće podrhtavanje koje se desilo u 7:40 bilo je magnitude 3.7, dok je četvrti najslabiji potres zabilježen u 9:04

Zagrepčani su u rano jutro u panici napuštali svoje domove. Mnogi pričaju kako je potres bio stravičan, da su u kućama padali predmeti i pucali zidovi.

Zagreb pogodio niz potresa

Zagreb je jutros rano pogođen serijom jakih zemljotresa.

Posted by Al Jazeera Balkans on Sunday, March 22, 2020

Društvene mreže prepune su fotografija na kojima se vidi velika materijala šteta koja je nastala.

Fotografija koja mnogo govori snimljena je ispred porodilišta gdje porodilje i sestre, ogrnute dekama, stoje zbijene, čuvajući svoje bebe u naručju.

Foto: Klix.ba

Izvor: Radiosrajevo.ba