Snimljena stara sevdalinka posvijećena sandžačkom gaziji Jusufu Mehoniću (VIDEO)

  0
  903
  Ilustracija:Emir Isović/Damir Gruda Arhiva

  Novinar Almir Mehonić putem svog Facebook naloga obavijestio je širu javnost da je ekipa sandžačkih muzičara snimila staru sevdalinku nastalu u bošnjačkom narodu, pronađenu u okolini Bijelog Polja, koja je posvijećena vođi sandžačkog pokreta otpora u vremenu kraljevine SHS.

  Mehonić ističe da je prvi put prije dvije godine u časopisu “Historijski pogledi”, kojeg izdaje Centar za istraživanje moderne i suvremene historije iz Tuzle, izašao zanimljiv tekst “Jusuf Mehonić u pjevanju sandžačkih Bošnjaka”, kojeg potpisuje prof. Naka Nikšić.

  “Tada prof. Nikšić objavljuje i, za širu javnost nepoznatu, sevdalinku o rah. Jusufu koju je pronašla u okolini Bijelog Polja. Najviše aplauza ide upravo profesorici Nikšić, posebno od familije Mehonić, što je uspjela pronaći ovu sevdalinku i sačuvati je u svom orginalnom obliku. Profesorica ju je tada i etnomuzikološki zapisala i snimila u izvornom obliku kako se nekada pjevala među sandžačkim Bošnjacima”, ističe Mehonić.

  Kazivač i pjevač “a cappella” od koga je zabilježena ova sevdalinka je bošnjački historičar mr. Avdija Avdić. Sjajnu izvedbu iznio je ljekar koji živi u Njemačkoj Šemsudin Sefović.

  Ovu sevdalinku radila je ekipa u sastavu:

  Oud – turska balama: Mirza Redžepagić
  Akustična gitara: Mirza Redžepagić
  Električna gitara: Džavid Ljubovci

  Klavijature, bass i klavir: Kenan Mačković
  Aranžman: Kenan Mačković, Mirza Redžepagić, Džavid Ljubovci
  Produkcija: Džavid Ljubovci
  Klarinet: Ciu
  Prateći vokali: Hor Šejle Grgić

  Izvor: Sandzacke.rs