Spahić za SNews: Epidemiološka situacija u posljednjih sedam dana jako stabilnija

0
182
Foto: SANA

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZNP) dr Šefadil Spahić ocjenio je u razgovoru za portal SNews da je epidemiloška situacija na ovom području u posljednjih sedam dana jako stabilnija.

Prema riječima dr. Spahića ZZJZNP je, koji pokriva područje Novog Pazara i Tutina, 20. septembra poslao 68 uzoraka na analizu i svi bili negativni.

On je u izjavi za Snews naveo da je za posljednjih sedam dana otkriveno pet novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

“Epidemiloška situacija je nestabilna ali u odnosu na period kada smo imali 28 novooboljelih za 24 dana, poslije toga za 65 dana 4 novootkrivena slučaja, u posljednih sedam dana epidemiloška situacija je jako stabilnija zato što za taj period imamo samo pet novih slučajeva”, rekao je Spahić dodavši da su prje dva dana registrovali troje novooboljelih, dva iz Novog Pazara i jedno iz Tutina.

Dr. Spahić je istakao da su dvije novozaražene oosobe iz Novog Pazara bile na odmoru u Crnoj Gori, Albaniji.

“To je jedna situaciju koju smo još kraje avgusta i početkom septembra nagovještavali. Po našim pretpostavkama oko šest hiljada građana je bilo na odmor u drugim državama, a pretpostavke dobijamo na osnovu urađenih analiza brzih testova, između dvije i po do tri hiljade takvih testova, jednoj grupi koja je boravila u Turskoj i Albaniji nisu bili potrebni nikakvi testovi, uzimajući u obzir te dvije činjenice. Bilo je nemoguće da neko ne dođe neinficiran sa tih područja”, konstatovao je on.

Izvor: SNews.rs