SPP: Učešćem u vladi do bolje pozicije bošnjačkog naroda u Crnoj Gori

0
161
Screenshot: SANA

Svi mi smo očekivali jedan ovakav rezultati i duboko vjerovali u ovo što smo radili jer smo u suštini jedna prezentacija kvaliteta, jedna prezentacija novine, jedno političko osvježenje u Crnoj Gori, izjavio je u emisiji “Pretres” na Sandžak TV Seid Hadžić, kandidat za naroddnog poslanika ispred liste “Crno na bijelo”.

“Mi kao koalicija imamo svoje principe ispod kojih nećemo ići i nama je sve ovo sredstvo da dođemo do nekog cilja, ovaj dogovor nam je sredstvo, a cilj će biti tek kasnije kada se budu realizovali kroz principe koje smo uspostavili vrlo kolegijalno unutar koalcije ‘Crno na bijelo’ i koja traži da se ti naši zahtjevi ispune u svim pregovorima. Nećemo pristati na sve i svašta, morat će se ispoštovati principi i oni koji mogu donekle u vladi i oni koji ne mogu biti dio vlade tako da očekujemo u ovom dijelu rasplet ovih aktivnosti i očekujemo da se formira jedna većina, jedna kvalitetna vlada koja će u jednom vrlo nezahvalnom i teškom periodu u kojem se nalazi cijeli svijet pogođen ovim virusom”, rekao je Hadžić.

On je naglasio da će SPP imati vrlo snažan udio u vladi ukoliko koalicija “Crno na bijelo” bude snaga koja će formirati vlast u Crnoj Gori.

“To vidim kroz obavljanje neke ministarske pozicije i ostalih funkcija po dubini, to je nešto što možemo da kažemo u ovom trenutku. Mi nismo licitirali sada sa tačnim ministarstvom i resorom koji želimo preuzeti, međutim, trudit ćemo se da preuzmemo onaj resor kojim možemo da doprinesemo. Naš zahtjev je u tom smislu, odnosno dogovori pri samom formiranju koalicije sa ‘Crno na bijelo’ su bili vrlo jasni da želimo dati doprinos ka ozdravljenju i ka boljoj poziciji bošnjačkog naroda u predstavljanju i vršenju vlasti a onda da time možemo direktnim djelovanjem uzvratiti i vratiti našem narodu. Naravno da očekujemo i neke funkcije po dubini, očekujemo i imamo dogovor vezano za upravne odbore, javna preduzeća i tako dalje”, kazao je Hadžić.

Kandidat za narodnog poslanika Arben Jakupi poručio da su manjinske stranke i sada pozvane da participiraju u vlasti, te da su vrata otvorena i za Bošnjačku stranku i za albanske partije.

“Albanske su već najavile da će participirati u novoj vlasti tako da neće biti jedan ministar iz manjinskih naroda već očekujemo minimum 3. Iz albanskih stranaka, drugi očekujemo da naš nosilac liste dr. Dritan Abazović zaduži neku funkciju u vladi Crne Gore, također očekujemo neki resor iz kojeg ćemo izvući maksimum kako za naš narod tako i za cijelu CG jer sve što mi budemo radili neće biti na štetu nekoga.

Bošnjačka stranka je govorila da nema šanse da se priključe novoj većini pa su glasali za predsjednika skupštine, dakle iako su najavili da neće uzeti učešće u novoj vlasti da će ipak njihov glavni odbor izglasati da i oni zaduže neki resor i zašto da ne, to će biti situacija gdje se mi možemo konkretno izmeriti ko koliko vrijedi, doprinosi za svoj narod i za kompletnu Crnu Goru.

Ja samo jedno tvrdim, da naši kadrovi nisu niti korumpirani, niti ucijenjeni, niti nestručni, mi imamo situaciju da kod nas svaki pojedinac koji će zadužiti neku funkciju od javnog značaja će je obavljati maksimalno stručno, pedantno i na korist sviju dok kod njih ipak situacija nije takva već se mjeri brojem glasova, iz kojeg je plemena, ko može koliko glasova da donese i tako dalje. Nadam se da smo sa takvom praksom završili i ako misle da će obnašati vlast kao kod prethodnih koalicionih partnera, slobodno nemoj da se javljaju jer to, makar mi nećemo dozvoliti”, istakao je Jakupi.

Izvor: SANA