Srbija / Inicijativa o zabrani rada trgovinskih objekata nedjeljom

0
179

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić donio je rješenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedjeljom trgovinskih objekata u Srbiji.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedjeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli.

“Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj,takvo rešenje bilopredmet spora pred ustavnim sudom”, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije.

S tim u vezi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uradiće sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena.

Iz Ministarstva na čijem čelu je Rasim Ljajić se zaključuje da eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne smije biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rješenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

Izvor: Agencije