Turistička signalizacija u Novom Pazaru: Ko je ovdje Bošnjak, a ko Englez?

0
161
Foto: sandzakpress.net

Danas su širom Novog Pazara, radi lašeg pronalaženja historijskih spomenika i ustanova od  javnog i kulturnog značaja, osvanuli novi putokazi. Međutim, ono što upada u oči jeste to da su natpisi na njima isključivo na srpskom jeziku i ćirilici i na engleskom jeziku, dok je jezik većinskog naroda u Novom Pazaru – bosanski jezik izostavljen. 

Grad Novi Pazar ima zakonsku obavezu o službenoj upotrebe bosanskog jezika i latiničnog pisma, ali ona nije ispoštovana.

Podsjećamo da je Skupština opština Novi Pazar maja 2002. godine donijela odluku da je na teritoriji Novog Pazara u službenoj upotrebi ravnopravno srpski i bosanski jezik i ćirilično i latinično pismo.

Ovim je nastavljena diskriminatorska praksa Gradske uprave Novog Pazara jer je su i na ranije postavljenim turističkim putokazima historijski spomenici označeni na isti način.

Građani Novog Pazara na društvenim mrežama negoduju zbog ovakvog odnosa lokalne vlasti prema bosanskom jeziku, postavljajući pitanje ko je ovdje Bošnjak, a ko Englez.

Ostaje pitanje da li će se Bošnjačko nacionalno vijeće oglasiti ovim povodom, obzirom da je jedna od njegovih nadležnosti upravo službena upotreba bosanskog jezika i pisma.

Izvor: Sandzacke.rs/Sandzakpress.net