U Bayrampashi poručeno: Neprihvatljiva albanizacija i uništavanje osmanske tradicije Bošnjaka

0
521

Na marginama skupa u Bayrampashi povodom otvorenja prostorija Udruženja “Bosna-Sandžak” došlo je, kako saznaju Sandžačke, do niza sastanaka između bošnjačkih zvaničnika iz BiH, Sandžaka, Crne Gore i Srbije s turskim domaćinima.

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Ovom prilikom svečano je otvoren reprezentativni objekat Kulturnog centra “Bosna Sandžak” na više od 2.500 kvadratnih metara u istanbulskoj općini Bayrampasha, gdje inače živi više od 60.000 Bošnjaka.

Razgovaralo se o više tema, a centralna tema bili su budući zajednički projekti Bošnjaka na ovim prostorima i njihovo uvezivanje.

Međutim, kako saznaju Sandžačke, bilo je i negativnih reagovanja na određene tendencije u Sandžaku. Pojedini uticajni Bošnjaci u Turskoj i članovi Udruženja “Bosna-Sandžak” istakli su nekoliko negativnih procesa koji su trenutno prisutni među Bošnjacima u Sandžaku, odnosno u njihovom kulturnom, vjerskom i političkom životu.

Kao jedna od tih negativnih tendencija uočen je proces otuđivanja od islamske tradicije koja je bila prisutna vijekovima na sandžačkim prostoru, a kao glavni krivac za to označen je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Muamer Zukorlić.

Uočeno je da je na sceni proces promjene tradicionalnog mezheba sandžačkih Bošnjaka, kao i proces narušavanja kulturno-historijskog nasljeđa ovog prostora kroz rušenje određenih džamija iz osmanskog perioda koje su jedno od glavnih obilježje sandžačkih čaršija.

Kao druga negativna tendencija uočen je pokušaj albanizacije sandžačkih Bošnjaka koju vrši određena grupa unutar Stranke demokratske akcije Sandžaka. Naglašeno je da se radi o veoma negativnim nastojanjima koja mogu štetno djelovati na interese Bošnjaka u cijelom regionu. Zaključeno je da se sa ovom tendencijom mora pod hitno prestati a njegovi protagonisti ne mogu biti reprezentativne ličnosti među Bošnjacima.

Ipak, valja naglasiti da ove dvije opcije nisu stavljene u istu ravan. Delegacija SDA Sandžaka i BNV je prijateljski primljena u Turskoj, dok Zukorlić i njegova struja nije dobila čak ni poziv. No, podvučeno je da nastavak kampanje albanizacije može se pretvotiti u problem.

Istaknuto je da su Bošnjacima u interesu dobri odnosi s albanskim narodom, no da je neprihvatljivo zadiranje određenih struktura s Kosova u bošnjački nacionalni identitet i pokušaji predstavljanja sandžačkih Bošnjaka kao asimilirane grupe nekadašnjih Albanaca.

Izvor: Sandzacke.rs