U Beogradu održan TAJNI SASTANAK predstavnika vlasti i opozicije

0
445
Foto: RAS Srbija

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu održan je okrugli stol predstavnika vlasti i opozicije, uz prisustvo civilnog sektora. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je sastanak na kom je bilo riječi o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi.

Nakon okruglog stola nije bilo izjava učesnika, ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno saopštenje, prenosi N1.

Veoma je dobro da se dijalog u Srbiji otvara na ovaj način uz učešće relevatnih aktera”, rekao je Antonijević i dodao da je skup održan na FPN-u jer se taj fakultet bavi izučavanjem izbornih sistema i civilnog društva.

Antonijević je dodao da je jedan od zahtjeva bio da sastanak bude zatvoren za medije jer su učesnici htjeli da razgovaraju bez prisustva medija.

Foto: RAS Srbija

Pre toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić, kao i opozicionari Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.

Na nalepnicama koje su izlepljene u holu FPN-a kao poziv na sastanak bilo je navedeno da je u pitanju dijalog o izborima 2020, odnosno, neka vrsta okruglog stola koji se održava u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Sve ostalo je, kako je rekla reporterka N1, bilo pod velom tajne.

Savez za Srbiju je saopštio da je dobio poziv Fakulteta političkih nauka i Fonda za otvoreno društvo da učestvuju u radu serije okruglih stolova na koji su pozvane političke partije, nevladine organizacije i profesori Fakulteta političkih nauka.

Poštujući organizatore i činjenicu da nisu u pitanju nikakvi pregovori vlasti i opozicije, što je jasno kad se pogleda lista učesnika, prihvatili smo poziv i izneli naše stavove bazirane na sporazumu o izbornim uslovima koji su potpisale sve opozicione stranke u decembru 2018, Sporazumu sa narodom i preporukama i zaključcima Stručnog tima protesta “1 od 5 miliona”, navodi se u saopštenju.

Na jučerašnjem sastanku, koji je, navode, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave.

Na prvom skupu su učestovali: Nebojša Stefanović (SNS), Vladimir Đukanović (SNS), Vladimir Orlić (SNS), Vladanka Malović (SNS), Dragan Đilas (SSP), Marinika Tepić (SSP), Zoran Lutovac (DS), Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Aleksandar Ivanović (SDS), Aris Movsesijan (Nova stranka), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), Kenan Hajdarević (LDP), Petar Miletić (PSG), Branimir Jovanović (SDPS), Jasmina Karanac (SDPS), Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), Stefan Aksović (Dveri), Ahmedin Škrijelj (SDA), Mirza Hajdinović (SDA), Dragan Simić (FPN), Dejan Milenković (FPN), Milan Jovanović (FPN), Dušan Spasojević (FPN), Đorđe Pavićević (FPN), Dušan Pavlović (FPN), Ivan Stanojević (FPN), Zlata Đorđević (Transparentnost Srbija), Bojan Klačar (CeSID), Emilija Orestijević (CeSID), Sonja Liht (BFPE), Pavle Dimitrijević (CRTA), Vladimir Đurić (Institut za uporedno pravo), Violeta Bećirević (profesorka) i Srđan Majstorović (CEP).

Izvor: N1 / Blic