U Sarajevu pokrenut časopis za kulturu Bošnjaka “Biserje”

0
523

Portal za kulturu i društvo Biserje.ba jedan je od niza novih projekata BZK “Preporod” i prvi značajniji novi projekt koji najstarije bošnjačko nacionalno društvo predstavlja javnosti u povodu 30. godišnjice obnove rada BZK “Preporod”.

Glavni urednik i idejni pokretač Biserja je iskusni urednik Filip Mursel Begović koji je već uređivao sličan projekat u Zagrebu.

“Behar.hr, kojega sam vodio u Zagrebu, bio je projekat koji je pokazao do koje mjere su čitatelji bili željni sadržaja koji su obojani specifičnom bojom kulture Bošnjaka. No, mi smo u stalnoj potrazi za ljepotom, koju želimo zagrliti kao sestru ili brata, što znači da se nećemo zatvarati u kulturološka geta te da vapimo za komunikacijom i dijalogom u svim mogućim smjerovima“, kaže Begović i dodaje da su ime posudili od znamenite i prevratničke antologije Alije Isakovića sa željom da dostojno nastave nisku biserja veličajne bošnjačke tradicije.

Uredništvo i redakciju čini, reklo bi se, nova generacija bošnjačkih entuzijasta koji preuzimaju baklju bošnjačkog kulturnog bića od stare garde.

U redakciji Beserja nalazi se i iz Sandžaka poznato novinarsko i publicističko ime Almir Mehonić.

Tu su još i Almedina Čengić, Šaban Gadžo, Irma Marić, Almir Mehonić, Admir Mulaosmanović, Faris Nanić, Fuad Ohranović, Mirzana Pašić Kodrić, Nehrudin Rebihić, Fahrudin Rizvanbegović, Amir Sijamhodžić, Mahir Sokolija, Elmir Spahić, Ćazim Suljević, Mesud Šadinlija, Amina Šećerović Kasli, Amina Šiljak Jesenković i Amira Turbić-Hadžagić.

Upravo u tom duhu potrage za ljepotom, magazin Biserje služit će za promicanje niza književnih, filozofskih, socioloških, povijesno-umjetničkih (slikarstvo, kiparstvo, muzeologija, arheologija, poezija, kratke priče, pripovijetke, ulomci iz romana, biografska proza i putopisi, prijevodi književnosti na orijentalnim jezicima, esejistika, etnologija…), te muzičkih, filmskih, novomedijskih (intermedijalnih) i religijskih (islamska duhovnost) tema.

Iz uredništva ističu: “Svoj posao smatramo izrazito bitnim u smislu kulturološke integracije bošnjačkog naroda u Evropsku uniju, a na koncu i kao građansku prevenciju od bilo kakvih mogućih radikalizacija koje su nuspojava manjinskih geta širom Evrope”.

Sa sadržajem portala možete se upoznati na linku www.biserje.ba

Izvor: Sandzacke.rs/STAV/Biserje