Ugljanin: Rasim Ljajić je politički prevarant

0
438
Foto: Arhiv/Studio Eldar Tutin

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin nazvao je danas lidera Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasima Ljajića “političkim prevarantom koji živi u Beogradu i koji bošnjačko biračko tijelo koristi kao ovce za šišanje”, prenosi radio Sto plus.

On je komentarišući to što su odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je Ljajić osnivač, u skupštinama Novog Pazara i Sjenice odbili da podrže prijedlog SDA Sandžaka za promjenu naziva ulica kazao da se radi o “čudnim stvarima”.

“Evidentno je da je tim odbornicima bila koaliciona obaveza ta tako postupe, a Ljajić će morati da objasni i suoči se sa svojim ponašanjem. Mi sa njim nemamo ništa, Deklaraciju o strateškom partnerstvu smo potpisali sa predsjednikom SDP-a Nihadom Hasanovićem. Sa njima ćemo narednih dana razgovarati o tome da li su odustali od tog sporazuma nakon čega ćemo se oglasiti”, poručio je Ugljanin.

On je istakao i da su Ljajić, ali i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, time što nisu podržali njihov prijedlog za promjenu naziva ulica u Novom Pazaru i Sjenici “imali interes da se jasno stave na srpsku stranu, a protiv SDA Sandžaka kao legitimnog zastupnika interesa Bošnjaka”.

Ugljanin je kazao i da su Ljajić i Zukorlić na taj način pokušali da stvore iluziju da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima veću podršku Bošnjaka Sandžaka nego član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

“Takvim svojim postupkom Ljajić i Zukorlić su postavili pitanje svim Bošnjacima Sandžaka – za koga ste glasali, a biračko tijelo njih treba da pita ko im je dao pravo da ruše bošnjačke interese i služe Vučićevim antibošnjačkim, rušilačkim, interesima koji je, izjavom 100 Bošnjaka za jednog Srbina, poznat kao inspirator genocida u Srebrenici”, dodao je Ugljanin.

Podsjećamo da skupštine Novog Pazara i Sjenice nisu raspravljale o prijedlogu SDA Sandžaka o promjeni naziva ulica jer je glasovima odbornika SDP-a, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije skinut sa dnevnog reda.

Te stranke čine vladajuću većinu u Novom Pazaru i Sjenici, dok je Stranka pravde i pomirenja u opoziciji.

Prijedlog o promjeni naziva ulica usvojio je samo lokalni parlament Tutina, u kojem SDA Sandžaka ima apsolutnu većinu.

Izvor: Radio Sto plus