Ugljaninova dimna bomba pred sjednicu Skupštine Srbije o Kosovu

0
282

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Sasvim slučajno ili ne, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin se u posljednje vrijeme pred svaku delikatnu političku akciju beogradskog režima u vezi Kosova oglasi zapaljivom retorikom ili pak zahtjevom u vezi položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Tako i ovog puta Ugljanin, nepogrešivo poštujući tajming pred sutrašnju sjednicu Skupštine Srbije, izlazi sa inicijativom BNV za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. Prema već više puta viđenom scenariju, Ugljaninove poteze i izjave prvo su na nož dočekali beogradski prorežimski mediji, a zatim su se u “napad” na njega uključili i “dežurni branitelji” iz Vlade.

Na taj način medijski se skreće pažnja sa gorućih političkih problema u Srbiji i u fokus stavlja navodni Ugljaninov, a time i navodni bošnjački, ekstremizam i secesionizam, kojim se srpska javnost zastrašuje još od vremena Slobodana Miloševića pa do danas.

Kako je najavljeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u ponedjeljak na sjednici Skupštine Srbije iznijeti usmeni izvještaj o Kosovu, a Kancelarija za KiM već je predala parlamentu izvještaj o dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković najavila je da će tokom sjednice biti vođena debata u kojoj će učestvovati šefovi poslaničkih grupa u parlamentu, a zatim i ostali poslanici. Gojković je rekla da će rasprava u parlamentu posvećena Kosovu vjerovatno trajati nekoliko dana.

Na sjednicu o Kosovu, koja je zakazana za ponedjeljak u 16 sati, osim predsjednika Aleksandra Vučića, koji je potvrdio dolazak, pozvana je i premijerka Ana Brnabić, svi ministri u njenom kabinetu, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Gojković je navela da će se poslanicima prvo obratiti predsjednik Vučić.

“On će prvi govoriti i usmeno podneti izveštaj o stanju na Kosovu, dijalogu koji se vodi od 2013. godine. Predsednik me je upoznao da će imati temeljno i sadržajno izlaganje, koje će trajati koliko god da je potrebno i koliko zahteva ova značajna tema za srpski narod na Kosovu, ali i sve građane Srbije”, navela je predsjednica parlamenta i dodala da pretpostavlja da će debata o ovoj temi trajati nekoliko dana, kao i da će rezultirati glasanjem o izvještaju Kancelarije za KiM.

I kao što obično biva, Ugljanin se u medisjkim natpisima i izjavama “dežurnih branitelja” proglašava ekstemistom, ratnim huškačem i secesionistom. Pozivaju se nadležni državni organi da reguju i sankcionišu lidera SDA, a sva će halabuka trajati par dana, a onda će cijela stvar pasti u zaborav jer će biti fabrikovana neka nova afera ili spin.

A Ugljanin? Pa, naravno neće, daleko bilo, biti uhapšen zbog svojih izjava i “retrogadne destrukcije”. Izgleda da još uvijek nije vakat da ga penzionišu i uklone sa političke scene. Uostalom, ova “medijska infuzija” Ugljaninu dobro dođe da za kratko produži svoju zalazeću političku karijeru.

Izvor: Sandzacke.rs