Unuka Alije Izetbegovića priredila knjigu njegovih ilustrovanih citata

0
336

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Poruka sebi” u izdanju Muzeja “Alija Izetbegović” izlazi iz štampe ovih dana, piše Avaz.

Urednica izdanja je Nađa Berberović-Dizdarević, vizuelni identitet knjige uradili su Emir Oručević koji je i autor naslovnice te Fadil Pleho kao autor dizajna.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji, između ostalog, zapisuje da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, konkretnije vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

Naslovna strana knjige “Poruka sebi”

“Alija Izetbegović se ne ustručava razmišljati o mnogim svakodnevnim i univerzalnim aspektima čovjekova života. On misli iz pozicije i vjernika, i naučnika, i pjesnika, i racionalnog posmatrača, i mogućeg zanesenjaka”, zapisao je Hajdarević.

Dalje navodi da je Alija Izetbegović jedan od najautentičnijih i najdosljednijih mislilaca u Bosni i Hercegovini u posljednjim decenijama XX stoljeća.

Nađa Berberović-Dizdarević

On u predgovoru poručuje onima koji će se susresti sa mislima u knjizi – ličnim, autentičnim, kristalolikim mislima o svijetu, životu, sudbini, slobodi, o svemu čega se svojom mišlju dotaknuo Alija Izetbegović, da u njihovu čitanju, razumijevanju ne budu suviše “opterećeni” ni traumatičnim bosanskohercegovačkim političkim kontekstima, ni činjenicom Izetbegovićeva dugogodišnjeg robijanja kao političkog zatvorenika.

“Sve ove misli, koliko god je to moguće, treba čitati, razumijevati kao slobodne, kondenzirane, univerzalne misli sa kojima smo, evo, u mogućnosti i lično uspostaviti vlastiti, primjereni, neposredni misaoni dijalog”, zapisao je Hadžem Hajdarević.

U narednom periodu knjiga “Poruka sebi” bit će štampana i na engleskom i turskom jeziku.