Vakat je za munafikluk

0
258
Foto: BNV

Današnju sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća obilježilo je nekoliko interesantnih stvari.

Ključna je tijesna većina kojom je smijenjen dosadašnji predsjednik Vijeća Esad Džudžo sa 18 vijećničkih ruku (od ukupno 35) i to sa 12 ruku vijećnika liste “Samoopredjeljenje” i 6 vijećnika liste “Vakat je”. Iako tijesna, većina je ipak pokazala da koalicija unutar BNV između lista “Samoopredjeljnje i “Vakat je” i dalje funkcioniše.

Javnost u Sandžaku treba podsjetiti zbog čega je došlo do krize u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Bilo je to protivljenje dosadašnjeg predsjednika BNV da se odluke donose bez konsultacija unutar vladajuće koalicije. A najprije u slučaju inicijative o specijalnom satutsu za Sandžak, koju je usvojio Izvršni obor Vijeća bez prisustva funkcionera sa liste “Vakat je”. Džudžo je kasnije odbio potpisati takvu inicijativu upravo što se lista “Vakat je” usprotivila takvoj odluci jer nije konsultirana pri donošenju iste.

Zbog takve odluke Esada Džudža, on je pao u nemilost Sulejmana Ugljanina i liste “Samoopredjeljenje”, a prije svega SDA Sandžaka i pojedinaca iz proalbanske struje unutar te stranke. Dok je u javnosti podržan od strane liste “Vakat je”.

Međutim, šta se desilo i šta je to dovelo do obrta u stavu liste “Vakat je ” i svojevrsne izdaje Esada Džudža koji je upravo zbog njih stavljen na listu za “odstrijel”.

Zbog čega je danas lista “Vakat je” došla da podrži smjenu čovjeka koji je branio njihovo pravo da budu konsultirani za odluke BNV?

Zbog čega su na današnjoj sjednici zapravo podržali ovako ponašanje Sulejmana Ugljanina i liste “Samoopredjeljenje”, odnosno postupke koje su i doveli do krize u BNV?

Za sada sva ova pitanja nemaju odgovora i tajna su a sandžačka javnost čeka odgovore od liste “Vakat je”!

No, ono što se već može čuti u javnosti je da je lista “Vakat je” jedno veliko razočarenje. Kao prvi razlog se navodi to što je pristala na potpuno trivijalne funkcije i na trivijalnu ulogu unutar Vijeća. Druga stvar jeste to što su potpuno odustali od svog predizbornog programa koji su prezentirali biračima i zbog kojeg su dobili određeni broj glasova birača, a to je prije svega depolitizacija Vijeća.

No, ono što danas imamo i čemu smo svjedoci jeste da u posljednjih 10 godina Vijeće nije bilo više politizovano nego što je sada slučaj. Ono je potpuno zarobljeno od strane samo jedne političke stranke. Predsjednik te stranke, iako je samo vijećnik, u prostorijama Vijeća prima strane delegacije, drži sjednice najviših stranačkih organa svoje stranke, postrojava predsjednika i potpresjednike Vijeća i ima potpunu kontrolu unutar Vijeća.

“Vakat je” na sve to šuti. ZAŠTO???

Izvor: Sandzacke.rs