VANREDNA SJEDNICA RIJASETA: 50.000 eura urgentne pomoći za Sandžak

0
159
Foto: IZ u BiH

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini jučer je na vanrednoj sjednici u Sarajevu donio odluku o urgentnom izdvajanju 100.000 KM za podršku medicinskim timovima koji će iz Bosne i Hercegovine biti upućeni u Sandžak, kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

Na sjednici održanoj u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića Rijaset je također donio odluku da u svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori ovog petka bude organizovana organizuje sergija (prikupljanje dobrovoljnih priloga) za podršku Sandžaku u borbi protiv koronavirusa.

Na sjednici su razmatrane i dodatne mjere zaštite u organima i institucijama IZ u BiH, koje će se poduzimati nakon ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Imami i džematski odbori se još jednom podsjećaju da su dužni u džamijama i na svim skupovima koje organizuje IZ u BIH u skladu sa preporukama nadležnih organa pridržavati se propisanih mjera samozaštite. 

Reisu-l-ulema je preporučio da svi vjernici iz rizične skupine namaze obavljaju kod kuće i da umjesto džume namaza klanjaju podne-namaz. 

Izvor: MINA