Vanredna tačka, velika pljačka!

0
412

Usvajanjem vanredne tačke dnevnog reda na posljednjem skupštinskom zasjedanju lokalnog parlamenta ozvaničena je nezapamćena pljačkaška privatizacija opštinske imovine u Tutinu, saznaju Sandžačke od izvora iz vrha lokalne vlasti.

Kako navodi izvor Sandžačkih, za mnogostruko manji iznos od realne tržišne vrijednosti prodat je prostor tzv. opštinske sale i prostorije u kojima je dugi niz godina smještena lokalna televizijska stanica Sandžačka TV mreža, čime je budžet opštine Tutin oštećen za skoro pola miliona eura.

Kupac 281 m2 poslovnog prostora u izgardi Doma kulture, u iznosu od 238.100 eura (prosječno 847 eura po m2), je Tutinac Hafiz Murić, komšija i prijatelj aktuelnog predsjednika opštine Tutin, Kenana Hota. Murić je, kako svjedoče brojni građani Tutina sa kojima smo razgovarali na ovu temu, samo fiktivni kupac jer, kako navode, vjerovatno ne posjeduje finansijska sredstva potrebna za kupovinu ovog poslovnog prostora.

Vrijednost kvadratnog metra poslovnog prostora u Domu kulture, na lokaciji gradskog trga, kreće se u prosjeku od 2.000 do 2.500 eura.

Javno nadmetanje za prodaju poslovnog prostora u Domu kulture, prema dokumentima opštine Tutin u koje su Sandžačke imale uvid, navodno je oglašeno 19. decembra, dok je postupak javnog nadmetanja sproveden već sutradan, 20. decembra 2019. godine. No, prodaja ovog poslovnog prostora nije oglašena ni u jednom sredstvu informisanja kako nalažu zakonski propisi, pa čak ni na zvaničnom sajtu opštine Tutin.

“Mnogi odbornici lokalnog parlamenta nisu ni znali za šta se glasa. Ovoj tački dnevnog reda prethodila je žučna rasprava na ivici fizičkog sukoba u oviru odborničkog tabora SDA oko imenovanja direktora Centra za socijalni rad u Tutinu”, navodi izvor Sandžačkih.

Obzirom da SDA Sandžaka nije imala većinu odbornika za usvajanje tačke dnevnog reda koja se odnosila na prodaju poslovnog prostora u Domu kulture, u saradnji sa koalicionim partnerom SDP-om, uspjela je da na mala vrata progura tačku kojom je ozvaničena pljačkaška privatizacija.

Valja podsjetiti da je koalicioni partner SDA i SDP u Tutinu i SNS Alkesadra Vučića.

Organizovana grupa

Izvor našeg portala otkriva da se radi o organizovanoj grupi koja djeluje po razrađenoj malverzacijskoj šemi.

Pored predsjednika opštine Tutin Kenana Hota značajnu ulogu, prema navodima našeg izvora, u ovoj organizovanoj grupi ima i predsjednik lokalnog parlamenta Pajaz Jusufović, za kojeg naš izvor navodi da je u javnosti poznat kao opštinski funkcioner koji u vrijeme bajramskih blagdana svoje rođake i prijatelje obilazi službenim automobilom.

“Mladi pravnik Muamer Mavrić, nedavno zaposlen u Opštinskoj upravi, koji je ekspresno postao član Glavnog odbora SDA Sandžaka, napredovao je u službi ali izgleda i u malverzaicijskim poslovima. Njemu je od strane opštinskih čelnika povjerena uloga predsjednika komisije za prodaju poslovnog prostora u Domu kulture”, kaže izvor Sandžačkih.

Nakon što je kultura protjerana iz ovdašnjih kulturnih institucija, na meti opštinskih vlasti našao se i prostor namijenjen za uvježbavanje kulturno umjetičkog programa. Vlasnik ovog prostora postao je glavni opštinski arhitekta Mirsad Bakić, vlasnik privatne firme “Pešter League Group”, koji prema našim saznanjima za potrebe opštinskih čelnika osmišljava transakcije zemljišta i poslovnog prostora. Kupovina poslovnog prostora od 86 m2 u zgradi Doma kulture za samo 69.000 eura (prosječno 800 eura po m2) je u neku ruku nagrada Bakiću za njegov pomenuti angažman.

Prema informacijama koje posjedujemo, Bakić je prije izvjesnog vremena na volšeban način postao vlasnik i oko 4 hektara zemljišta na periferiji grada, koje je kupio po cijeni od oko 300 eura po aru, uprkos činjenici da je realna tržišna cijena ara zemljišta na ovoj lokaciji mnogostruko veća.

Prodali tuđu imovinu bez znanja direktora

Kako također saznajemo, direktor Narodne biblioteke “Dr. Ejup Mušović” Vahid Demirović za prodaju poslovnog prostora, koji je pripadao biblioteci od njenog useljenja u zgradu Doma kulture, saznao je tek jučer.

Također, Rifat Zahitović, direktor Centra za kulturu, turizam omladinu i sport, nije znao za prodaju poslovnog prostora koji je bio u vlasništvu opštinske ustanove na čijem je čelu. Za transakciju je saznao tek nakon njene realizacije.

Saznajemo i da je direktor Sandžačke TV mreže Amir Numanović uputio predsjedniku opštine Kenanu Hotu i predsjedniku Skupštine opštine Pajazu Jusufović zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koje se odnose na ovu transkaciju.

Očekuje se da će ova tv kuća, koja je od svog osnivanja bliska vladajućoj stranci u Tutinu i medij koji se finansira budžetskim sredstvima lokalne samouprave, objaviti sve detalje ove nesvakidašnje pljačke opštinske imovine.

Narednih dana i mjeseci Tutin će sasvim sigurno potresati ova i brojne druge afere vezane za malverzacije opštiskih čelnika na čelu sa aktuelnim predsjednikom Kenanom Hotom.

Ko je sve upleten u nelegalne poslove ove organizovane grupe pokazaće eventulna istraga policijskih i pravosudnih organa.

Zapisnik o javnom nadmetanju za otuđenje poslovnog prostora u Domu kulture
Zapisnik o javnom nadmetanju za otuđenje poslovnog prostora u Domu kulture
Rješenje opštine Tutin o prodaji poslovnog prostora u Domu Kulture
Rješenje opštine Tutin o prodaji poslovnog prostora u Domu Kulture
Rješenje opštine Tutin o prodaji poslovnog prostora u Domu Kulture
Saziv 27. redovne sjednice Skupštine opštine Tutin
Saziv 27. redovne sjednice Skupštine opštine Tutin

Izvor: Sandzacke.rs