Prvi govor Misale Pramenković u Skupštini Republike Srbije (VIDEO)

0
352
Screenshot/YouTube/RTS

Prvi put u historiji srpskog parlamenta, najviše zakonodavno tijelo u zemlji činiće i poslanica pod hidžabom. Misala Pramenković iz redova Stranke pravde i pomirenja biće jedna od predstavnica bošnjačke nacionalne manjine u Skupštini Srbije, a kako navodi, u svom djelovanju će nastojati da poboljša položaj svih manjinskih grupa u zemlji.

Na današnjoj sjednici Skupštine, Pramenković je istakla da očekuje korektan i konstruktivan odnos prema svim poslanicima, a posebno prema onima koji predstavljaju manjinske zajednice, navodeći da je posljednji popis potvrdio da u Srbiji jednu trećinu stanovništva čine manjinske grupe, piše Nova.rs.

“Otežavajuća je okolnost nedostatak opozicije. To je najbolji korektiv vlasti. Ono što bismo tražili od predsjednika Skupštine je da promeni prag od pet na tri poslanika pri formiranju poslaničkih klubova. Manjinske stranke nemaju isti tretman ni prilikom cenzusa kod izbora”, navela je ona u tokom današnjeg obraćanja u parlamentu.

U ranijim izjavama Pramenković je navodila da su ljudi pozitivno reagovali na njeno učešće u radu Skupštine. Ona je ranije naglašavala da će se truditi da opravda povjerenje glasača, te da će poseban fokus posvijetiti afirmaciji porodičnih vrijednosti, pravima djece i žena, ne samo Sandžaka, već cijele Srbije.

“U Srbiji živi dosta Bošnjaka i muslimana. Bošnjaci su konstitutivan narod u Republici Srbiji, iako se vodimo kao manjina. U regiji Sandžak je puno žena pod hidžabom. One su prisutne u društvenom, javnom životu, obavljaju odgovorne funkcije, tako da to ovdje to nimalo nije novina. E sad, to što sam se ja pod hidžabom pojavila u Skupštini Republike Srbije, lično smatram pozitivnom stvari, s obzirom na to da se autentični predstavnici trebaju naći u Skupštini. Ja ću zastupati svoj narod prevashodno, i sve građane i njihova prava”, izjavila je ona nedavno za Radio Slobodna Evropa.

Pramenković  je 1980. godine u mestu Morani u sandžačkoj opštini Tutin. U njenoj biografiji se navodi da je udata i majka četvoro djece. Po obrazovanju je doktor Islamskih nauka i radi kao profesorka. Pramenković je članica Stranke pravde i pomirenja Maumera Zukorlića od njenog osnivanja, gdje zauzima mjesto potpredjsednice. Nakon izbora 2016. godine, obavljala je funkciju odbornice u Skupštini Novog Pazara.

Izvor: Nova.rs