Vjernici u suzama pred Aladža-džamijom: Ovo nam budi nadu u bolji život

0
289
Foto: Klix.ba

Brojni građani pristigli su iz cijele Bosne i Hercegovine u Foču kako bi prisustvovali otvorenju Aladža-džamije. Koliko su emocije jake, svjedoče suze mnogih kada su vidjeli ovaj veličanstveni objekat nakon više od dvije decenije.

Fočaci su se raselili širom svijeta, ali došli su danas u svoj grad. Avdo Ahmić je iz sela Paprati kod Foče. Jedva je govorio od radosti, ali i tuge.

“Obnovili smo kuću, ali se nismo još vratili. Odrastao sam uz Aladža-džamiju. Nije nikada ni trebalo doći do toga da se sruši. Trebaju se ljudi osvijestiti i živjeti zajedno”, rekao je.

Nena Advija Pervan iz Jeleča kod Foče vratila se 2000. godine. Plačući kaže kako je ostala bez sinova i da je potpuno sama, ali da joj je danas najradosniji dan.

Foto: H. M./Klix.ba

“Aladža je uvijek bila posebna. Hvala Bogu pa sam dočekala ovo. Sada ćemo moći teravije klanjati u njoj. Hvala svima koji su pomogli da nam je vrate”, kazala je Pervan.

Jusuf Prljača iz Prače došao je prvi put nakona rata u Foču. Njegova supruga Elmedina je porijekom odavde i izgubila je veliki broj članova porodice.

“Veliko mi je zadovoljstvo da se ova veličanstvena džamija obnovila. To je veliko historijsko djelo. Drago mi je da sam ovo dočekao. Ovo će doprinijeti samoj Foči, a svim Bošnjacima koji se planiraju vratiti nudi jednu sigurnost u bolji život ovdje”, rekao je Prljača.

Ovo je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila pod zaštitom države. Aladža džamija predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i bila je jedan od najbolje proporcioniranih objekata, sa izvorno sačuvanim unutrašnjim dekoracijama.

Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.