Vučiću orden SPC za “očuvanje Kosova u sastavu Srbije”

0
358
Foto: Predsjedništvo Srbije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je najviše odlikovanje SPC, “Orden Svetog Save Prvog stepena” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za “delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”.

Irinej je u govoru upozorio da “ne smijemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije”. Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s “puno razloga i opravdanja” dodjeljuje najznačajnije odlikovanje predsjedniku Srbije.

“Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedjela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno”, rekao je on.

Irinej je rekao da je “predsjednik otvorio puteve Srbije Evropi i svijetu, danas poslije njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi”, rekao je patrijarh.

Foto: Predsjedništvo Srbije

Po njegovim riječima, neki “zlonamjerno” tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.

“Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji”, kazao je Irinej na svečanosti.

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um “ne može da uđe da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom”.

“Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako”, kazao je patrijarh.

Sveti Arhijerejski sinod SPC dodelio je povodom jubileja “Orden Svetog Save prvog stepena” i patrijarhu Irineju, za dugogodišnji predani pastirski rad dok je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku dodijeljen “Orden Svetog Simeona Mirotočivog”.

Izvor: Beta