Zahtjev da se Mujkiju ef. Spahiću zabrane nastupi u džamijama i svim objektima IZ-e

0
372

Predsjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice u Hrvatskoj, Mevlud ef. Dudić i Aziz ef. Hasanović, kao i devet članova Sabora sa područja ova dva mešihata, uputili su zahtjev predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Safetu Softiću da se na narednom zasjedanju ovog organa u dnevni red uvrsti slučaj efendije Spahića zbog, kako se navodi u saopćenju Mešihata IZuS, “dugogodišnjeg klevetanja brojnih autoriteta u Islamskoj zajednici od strane Mustafe Spahića zvanog Mujki”. 

U obrazloženju se ističe da je Mustafa Spahić član grupe koja godinama klevetama nasrće na čast i dostojanstvo uglednika Islamske zajednice sa jasnom namjerom njihove diskreditacije, što je kulminiralo nedavnim bezočnim blaćenjem kandidata za izbor reisu-l-uleme Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije zagrebačkog dr. Aziza Hasanovića u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje.

U dopisu se, između ostalog, od Sabora traži da se ovoj osobi zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te de se njegovi, uglavnom plagirani, udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.

Od reisu-l-uleme Kavazovića se traži jasno distanciranje od djelovanja i izjava Spahića.

Dopis je dostavljen i reisu-l-ulemi Kavazoviću, članovima Vijeća muftija, kao i svim članovima Sabora.