ZAŠTITA KULTURNOG NASLIJEĐA BOŠNJAKA: Pirinče – instrument koji nestaje

0
482
Foto: Medin Halilović / Anadolu Agency

Sutra će u Domu kulture u Prijepolju, u okviru programa namenjenih zaštiti kulturne baštine Bošnjaka, biti održan program pod nazivom “Pirinče – instrument koji nestaje” u cilju popularizacije ovog drevnog instrumenta i sviranja na njemu, piše portal lista Polimlje.

Planirano je da publici kroz dokumentarni film i mali koncert, bude predstavljen ovaj redak instrument koje je polahko nestaje iz tradicije Bošnjaka pešterskog kraja.

Pirinče je mesingani instrument, vrsta svirale sa šest rupica na jednakoj udaljenosti i prstenovima na krajevima, što druge svirale često nemaju.

Interesantan je po načinu sviranja jer narodni svirači ne uzimaju vazduh na usta nego na nos, tako su u stanju da satima sviraju bez prestanka. Bošnjaci naseljeni u pešterskom kraju i prema Kosovu, smatrali su da je zvuk iz pirinča došao iz dženeta.

Prema riječima Ibrahima Aličkovića, urednika za programe bošnjačke nacionalne manjine u Domu kulture, biće to prilika da posjetiocima bude predstavljen i istoimeni projekat Kulturno-umjetničkog društva mladih Novog Pazara. On se upravo odnosi na zaštitu instrumenta pirinče kao dijela nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bošnjaka koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Sastojao se iz više aktivnosti od kojih posebno mjesto zauzelo dokumentovanje ovog retkog instrumenta, dok su se ostale aktivnosti odnosile na obuku za izradu instrumenta pirinča, a potom i sviranja na njemu. Ukupno 25 polaznika od 16 do 60 godina obučeno da ovlada držanjem instrumenta, položajem usana pri sviranju, proizvođenjem zvuka, tehnikom disanja i sviranjem jednostavnih melodija.

Na kraju projekta štampana je brošura pod nazivom “Pirinče – instrument koji nestaje” koju će posjetioci moći da dobiju po završetku projekcije filma i mini koncerta po melodijskim obrascima narodnih svirača.

Program počinje u 19:00 satiu maloj Sali Doma kulture.

Izvor: Polimlje