Završen autoput koji povezuje Kosovo i Sjevernu Makedoniju

0
307
Foto: Anadolu Agency

Svečanom ceremonijom danas je otvorena posljednja dionica autoputa “Arben Xhaferi” na relaciji Priština – Elezov Han (Đeneral Janković), koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ceremoniji su pored najvišeg državnog vrha Kosova prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Duško Marković, predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi, predstavnica američkog State Departmenta Susan Falatko, diplomate akreditovane na Kosovu, poslanici, ministri i građani.

Autoput “Arben Xhaferi”, dug 65,5 kilometara, izgradila je tursko-američka kompanija “Bechtel-Enka”. Radovi su trajali pet godina, a cijeli projekat je koštao oko 700 miliona eura.

Foto: Facebook/Hashim Thaci

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je na ceremoniji otvaranja autoputa, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju kazao da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama zemlje i u skladu sa svrhom ovog projekta.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će i njegova zemlja izgraditi uskoro svoj dio autoputa od graničnog prelaza Blace do Skoplja.

Foto: Facebook/Hashim Thaci

“Autoput ‘Arber Xhaferi’ predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje – Priština prelaziti za 45 minuta”, kazao je Zaev.

Novi autoput se sastoji od 13 mostova, uključujući i najduži most u regionu, dužine 5,7 kilometara, visine 83 metra.

Izvor: Anadolu Agency