Zbog političkih igara učenici u Selakovcu bez nastave

0
139

Dio zaposlenih, predvođeni direktorom Ahmedinom Đerlekom, spriječili su danas ulazak novoimenovanom vd Safetu Smailoviću da uđe u krug Osnovne škole “Avdo Međedović” u Novom Pazaru.

Aktuelni direktor Ahmedin Đerlek prethodno je optužio ministra prosvete Mladena Šarčevića “za ignorisanje procedure i protivzakonito imenovanje direktora koji nije ni učestvovao na konkursu”, piše Radiostoplus.com.

“Školski odbor je odlučio da protiv ministra pokrene krivični postupak, i sve dok postupak bude u toku nećemo dozvoliti Smailoviću da uđe u školu”, izjavio je Đerlek.

Foto: SANA

On je tokom razgovora sa novoimenovanim direktorom ocijenio da iza tog imenovanja stoji politika i lični interesi “sa ciljem da u predstojećem procesu dobijanja rešenja o stalnom radnom odnosu, umesto onih koji su trenutno angažovani dobiju neki drugi nastavnici”.

Smailović je medijima izjavio da je “zbog dva neuspjela konkursa u školi” Ministar Šarčević njega angažovao na šest mjeseci, kao privremeno rješenje.

On je dodao da će eventualna rješenja o stalnom radnom odnosu biti donošena “samo na osnovu dosadašnjih rezultata kandidata”.

Screenshot

Smailović je na pitanja da li su tačni navodi njegovih protivnika da nije ni učestvovao na konkursu i da li je član Glavnog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP), predsjednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamera Zukorlića odgovorio potvrdno.

“Nisam učestvovao na konkursu i ponosim se članstvom u partiji”, rekao je Smailović novinaru Sto plus radija.

On je dodao i da će sutra ponovo doći na posao.

Foto: radiostoplus.com

Podršku dosadašnjem direktoru prethodo je dalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

BNV je u svojem saopćenju za javnost navelo da su Nastavničko vijeće i Školski odbor OŠ “Avdo Međedović“ tajnim izjašnjavanjem dali podršku kandidatu Zahiru Gudževiću i imenovanje Smailovića okarakterisalo kao “još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima”.

Taj manjinski organ je naglasio da se kompletna nastava u OŠ Avdo Međedović odvija na bosanskom jeziku i predstavlja jednu od ustanova od posebnog značaja za Bošnjake.

“Zbog otvorene diskriminacije i kršenja Ustava i zakona BNV će pokrenuti sve mehanizme zaštite prava Bošnjaka i podnijeti krivične prijave protiv ministra i svih odgovornih”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Radiostoplus.com / Video: A1