Zukorlić: Džudžo je trebao ranije da shvati Ugljaninove igre, a ne da čeka 30 godina

0
358

Mislim da smo konačno na korak do otvaranja nove stranice političkih odnosa u Sandžaku. Tu mislim i na sazrijevanje političke scene ovdje, ali i na sazrijevanje stavova Beograda prema sandžačkoj političkoj sceni, kaže u intervjuu za “Politiku” predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić povodom najnovijih događaja u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

“Na silu su pravljeni savezi, ne zato što je neko srodan u političkom programu ili je postignut dogovor oko nekih političkih ciljeva ili metoda, nego zato što je neko izračunao da bi dvojica trebalo da budu protiv trećeg jer je on sve jači i opasniji. Često je to bilo i pod mentorstvom raznih faktora izvan Sandžaka, a vrlo često i izvan države. To je bila jako nezdrava situacija koja je imala negativne refleksije na bezbjednosne i razvojne i na celokupne odnose u Sandžaku”, ističe Zukorlić.

Zukorlić ocjenjuje da je ovo završna faza ovakvih odnosa.

“Ti odnosi su u poodmakloj fazi fermentacije i više ne mogu da opstanu. Koalicija između Ugljaninove i Ljajićeve grupacije mnogo je kraće trajala nego što je očekivano zato što nije dala rezultate u obliku političkog trijumfa. A drugo, antagonizam između njih i politički i ideološki, ali i u sferi međuljudskih odnosa, mnogo je jači nego nužda koja ih je naterala na taj zagrljaj. Do kraja razulareno Ugljaninovo ponašanje definitivno će pomoći da se završi ova dekada bezakonja u BNV-u, praćena svim i svačim, osim interesom Bošnjaka i ulogom koju bi BNV trebalo da ima. Sada Ugljanin, zbog sve očitijeg gubljenja političkog uticaja u Sandžaku i zato što je bačen u senku pošto nije izabran za predsjednika BNV, sve očitije kreće s provokacijama prema državi, s obračunima i teškim riječima prema koalicionim partnerima, čak i prema saradnicima. Zapravo, nije na pomolu samo pucanje koalicije, mislim da je i SDA na korak do nekog raspada”, rekao je Zukorlić.

Foto: SANA

Na pitanje ko zagovara albanizaciju Bošnjaka i da prokomentariše izjavu Esada Džudža koji je rekao da ga je sa čela BNV smijenila proalbanska struja u SDA, Zukorlić je istakao sljedeće:

“Ne bi trebalo ni potcjenjivati ni zapostavljati historijske, etnogenetske i kulturno-verske veze između Bošnjaka i Albanaca. Ali Bošnjaci ne bi smjeli da budu korišćeni za dnevnopolitičke ciljeve, pogotovo bi trebalo da budu veoma oprezni kod teškog pitanja statusa Kosova, jer na Kosovu živi tridesetak hiljada Bošnjaka. Međutim, ovo što Ugljanin radi je korišćenje zapaljivog materijala za lične i partijske potrebe.

U njegovom paketu provokacija je i forsiranje te relacije s Albancima, a pogotovo je neprihvatljiva ideja albanizacije. On bi u slučaju reakcije Beograda glumio žrtvu i dobio neke glasače u Sandžaku. Možda je Esad Džudžo trebalo sve ovo ranije da shvati, a ne da čeka 30 godina, jer Ugljanin nekada igra tursku igru u Sandžaku, nekada albansku, a sve te igre su s njegove strane neiskrene. On u stvari igra svoju igru, koja ima za cilj da njega što duže održi na političkoj sceni. Sve ostalo je čista manipulacija”.

Izvor: Politika