Zukorlić najaktivniji, Gegić održao najmanje govora

0
223

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić bio je najaktivniji narodni poslanik iz Novog Pazara i Tutina u ovom sazivu Skupštine Srbije, dok je bivši član Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Bajro Gegić održao najmanje govora, prenos radio Sto plus.

Prema podacima Otvorenog parlamenta, Zukorlić se plenumu obratio ukupno 119 puta, 63 puta je govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu, 24 puta je replicirao, a postavio je i 17 poslaničkih pitanja.

Njegov partijski kolega Jahja Fehratović na drugom je mjestu, sa tri obraćanja manje od svog lidera. On je 72 puta diskutovao o aktima i 20 puta je odgovarao drugim članovima republičkog parlamenta.

Član Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac govorio je 65 puta, 27 puta o odlukama o kojima se raspravljalo, 14 puta o amandmanima, dok je 11 puta tražio razna objašnjenja.

Šef Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru Nikola Jolović imao je 44 obraćanja, uglavnom o amandmanima – 38.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka u Skupštini Srbije govorio je 26 puta, po devet puta o aktima i za traženje objašnjenja, a tri puta je za govornicom bio kako bi replicirao ili postavio poslaničko pitanje.

Ubjedljivo najmanje aktivan narodni poslanik iz ova dva grada bio je Bajro Gegić koji se za prethodne četiri godine za riječ javio samo dva puta, prvi put u novembru 2016. godine tokom rasprave o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Drugi i posljednji put u septembru 2017. godine kada je postavio pitanje kada će početi rekonstrukcija puteva Novi Pazar – Tutin, Novi Pazar – Sjenica i Tutin – Sjenica.

Najaktivniji narodni poslanik iz Sandžaka je Milanka Jevtović Vukojičić (SNS) iz Priboja koja je govorila 220 puta, dok se njen partijski kolega Zoran Despotović iz Prijepolja plenumu obratio 144 puta, iako je član Skupštine Srbije od aprila 2018. godine.

Krsto Janjušević (SNS) iz Priboja govorio je 104 puta, a Branko Popović (SNS) iz Nove Varoši 45 puta.

Izvor: Radiostoplus.com