Predizborna kampanja u Sandžaku protiče mirno, bez etiketiranja i optuživanja

0
200

Večeras do ponoći znaće se koliko će lista u Novom Pazaru učestvovati za osvajanje odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu.

Gradska izborna komisija (GIK) do sada je potvrdila četiri izborne liste – “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“, “Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja”, “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” i “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”.

Informaciju je, za Danas, potvrdio Raša Milić, predsjednik GIK, uz napomenu da je dokumentaciju za kandidovanje podigla i grupa građana i da se očekuje da, u određenom roku, preda svoju kandidaturu.

Milić kaže da, za sada, pravo glasa na teritoriji Novog Pazara ima 88.040 birača, kao i da će birački spisak biti zaključen večeras u ponoć.

Izborne liste su na izbornom listu poređane po redosljedu kako su predavale kandidaturu i sigurno je da će pod tim rednim brojevima i osati, pa su sa tim brojevima i štampale svoje predizborne materijale.

Na četiri proglašene liste, za 47 odborničkih mjesta konkuriše 188 kandidata. Ako bude predata, najavljena lista grupe, onda će za lokalni parlament biti 204 kandidata.

U odnosu na izbore prije četiri godine broj lista je prepolovljen. Tada je bilo 10 lista sa 322 kandidata.

Predizborna kampanja, za razliku od prethodnih, protiče mirno, politički konkurenti su na terenu, pred biračima podvlače crtu ispod svog prethodnog i rada konkurenata.

Nema etiketiranja i optuživanja ko je patriota, a ko nacionalni izdajnik, ali ima pozivanja da se promijene partijske boje.

To je, prije nekoliko dana, uradio lider SPP Muamer Zukorlić kada je pozvao sve “čestite ljude” iz SDA Sandžaka i SDP da pređu u njegovu partiju.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) saopšteno je da su im prethodnih dana stizale “brojne žalbe građana, zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, koji trpe pritiske poslodavaca da na izborima daju glas partiji koju je poslodavac izabrao, uz pretnju otkazom onima koji to odbiju”.

Vijeće je pozvalo građane da se odupru svim “pritiscima i ucjenama” i sve prijave “BNV kao najvišem predstavničkom telu Bošnjaka, kako bi, u što kraćem roku preduzeli mere zaštite demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Izvor: Danas.rs