Vlaška stranka “Most” pružila podršku Stranci pravde i pomirenja

0
280
Foto: SANA

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i vlaška stranka “Most” potpisali su jučer sporazum o saradnji.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić istakao je nakon potpisivanja sporazuma da je SPP dobila još jednog ozbiljnog partnera na političkom putu borbe za unapređenje i afirmaciju prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u Srbiji.

“Jako nam je važna ta podrška za ove izbore ali nam je još važnije to što ovim uspostavljamo dobar temelj za buduću saradnju, mi ćemo u narednom periodu u parlamentu biti predstavnici i ove nacionalne zajednice iz razloga što oni nemaju svoju listu na predstojećim parlamentarnim izborima, čime se ostvaruje ono što već duže vrijeme najavljujemo i ostvarujemo, a to je činjenica da smo svojevrstan stožer okupljanja manjinskih zajednica.

Foto: SANA

Ovo je još jedna lekcija koja je iznad obične partijske saradnje jer su u pitanju dvije nacionalne zajednice koje su bitno različite po raznim osnovama i ovo je jedan novi kvalitet u političkom sazrijevanju na političkoj sceni Republike Srbije i mislim da će ovo podstaći i druge nacionalne zajednice da shvate da jedino možemo naprijed ukoliko imamo kapaciteta da sarađujemo sa drugima. Spostveni identitet se ne afirmiše i ne čuva time što ćete se zatvoriti u svoje neke etičke okvire, sopstveni identitet se afirmira time što ćete sarađivati sa drugim nacionalnim zajednicama i time pokazati svoj stvarni kapacitet i svoju snagu”, rekao je Zukorlić.

Predsjednik vlaške stranke “Most” Slobodan Perić ocijenio je da se svaki veliki put počinje prvim korakom te da su oni ovim potpisom počeli jednu novu eru saradnje nacionalnih manjina na teritoriji Srbije.

“Shvatili smo da kao mali ne možemo da mnogo utičemo na politička zbivanja na političkoj sceni Srbije, zato moramo ukrupnjavati svoje kapacitete i tako predstavljati jednog ozbiljnog sagovornika oko svih stvari koje interesuju nacionalne manjine i sve građane Srbije. Naša borba je za to da se ravnomjerno cijela Srbija razvija, igrom slučaja sve manjine su na nekim mjestima gdje su mnogo daleko od Beograda, mnogo daleko od velikih gradova a i tamo treba živjeti kao normalan svijet.

Foto: SANA

Zato mi želimo da ekonomskim prosperitetom te krajeve iz kojih mnogi odlaze u inostranstvo i veće gradove, vratimo u tu situaciju da oni imaju infrastrukturu, da imaju fabrike, da imaju djecu, da su im škole pune. Ne sumnjam da ćemo ovim sporazumom mnogo doprinijeti tome i nadam se da će nam se pridružiti i ostale manjinske stranke koje imaju sličan problem kao mi i da ćemo svi zajedno preporoditi državu Srbiju i da će ona mnogo ljepše, bogatije i srećnije izgledati”, kazao je Perić.

On je pozvao sve članove i simpatizere vlaške stranke “Most”, predstavnike vlaške manjine na teritoriji Srbije, ostale manjine i sve građane Srbije da svoju podršku daju Stranci pravde i pomirenja, ističući da će time glasati za jednu ozbiljnu listu koja će zastupati njihove interesu u republičkom parlamentu.

Izvor: SANA