Zukorlić: Znanje, poljoprivreda i realna proizvodnja moraju biti strateške kategorije

0
160

“Tranzicija predugo traje, i to je jedan aspekt tenzija. Slojevitosti druge krize su takođe izvori tenzija. Politička scena je uzavrela, mi smo pri kraju maratonske tranzicije”, rekao je lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić gostujući u emisiji Fokus na TV B92.

Dodao je da nam treba više glasova koji će realksirati odnose, naglašavajući značaj mira i pomirenja.

“Mi možemo na ovom mjestu da se susretnemo a možemo na ovom mjestu i da se sudarimo. Nije do mjesta nego je do nas. Dakle, to je do ljudi, do njihove civiliziranosti, do njihove volje. Mi smo se zato oprijedelili još prije tri godine da nam stranka nosi ime Stranka Pravde i Pomirenja. Sa akcentom na pravdu u pogledu toga da smo zaključili da sve nedaće što postoje u društvu su produkt neke napravde. Ukoliko otklonimo neke nepravde, u svim sektorima društva, imat ćemo početak blagostanja. Drugi aspekt je pomirenje kao nešto što je nužno za otvaranje jedne nove stranice u cjelokupnim odnosima, u zemlji, na mikro i na regionalnom planu, na našem Balkanskom planu. Ja u te ideje čvrsto vjerujem, nisam hteo da ih upakujem u program da budu nevidljive, već smo ih ugradili u naslov stranke i mislimo da nam treba više glasova koji će relaksirati odnose, kazao je Zukorlić.

Istakao je da teži da dobronamjerno i konstruktivno razgovorom riješi nagomilane probleme.

“Kada smo se suočavali sa brojnim problemima, postoje dva načina i to da od tog problema možete da pravite još problema i da taj problem koristite partikularno, partijski, da od toga pravite neku priču, da skrenete pažnju na sebe. Ali isto tako možete riješavati taj problem. Ja sam išao ovom drugom varijantom, da od problema koji su nagomilani na području Sandžaka, na prostoru odnosa Bošnjaka i Srba posljednjih 100 godina, na prostorima raznih ekonomsko-socijalnih problema na prostoru Sanžaka. Ja nisam htio ove protekle četiri godine graditi priču koja bi bila politički primjetna, marketinčki, podizati ton i od svega toga praviti problem, već sam prosto na veoma pristojan i elegantan način u skupštini delegirao sve te probleme, bio autentičan, bio uporan, ali nisam od njih pravio problem. Tamo gdje imamo vatre nisam dolivao ulje, već sam tražio vodu. Sve sam uvjek pokušavao, hajmo prvo razgovarati pa tek onda kad se dogovorimo i kad nađemo neko riješenje, objaviti. Dobronamjerno se prvo pokuša razgovarati bez javnosti i bez medija, tek kada ne može da se riješi bez toga onda se ide u medije. To je razlika da li imate namjeru da budete konstruktivni ili destruktivni”, rekao je Zukorlić.

Stranka pravde i pomirenja na izbore za republički parlament izlazi u koaliciji sa Demokratskom partijom Makedonaca pod sloganom “Samo pravo”.

“To znači i pravi put, pravo kretanje i principijelan stav i sve iz etičko-pravnih kategorija. To je nešto što je autentično i što predstavlja naša uvjerenja.Potenciramo to da ljudima treba prava istina. Ljude je strah od laži. Neko mora da iznosti potpunu istinu i mi ćemo na tome insistirati. Posle Berlinskog zida, ovo je vrijeme velikih promjena”, objasio je Zukorlić.

Kako je rekao, SPP se zalaže da to da se parlamentu vrati ugled i da se pokaže izvršnoj vlasti da je ona podređena parlamentu.

“Sistemski gledano mi se zalažemo za vraćanje Parlamentu statusa koji mu po ustavu pripada. Da on bude vrhovna vlast, Paralament pored toga što je predstavnička i zakondavno, on je i nadzorna vlast. Da vratimo ugled Parlamentu, da u sva ta tri elementa sopstvenih ovlašćenja upražnjava na način na koji je moguć. To je sistemski treba uraditi i jasno pokazati izvršnoj vlasti da je ona podređena Parlamentu, ali sa druge strane to može jedino ako ostvarimo kvalitet članova Paralmenta”, ističe Zukorlić.

Istakao je i značaj razvoja i uspješnog obrazovanja te je objasio da će se zalagati da reforme.

“Jedna od ključnih tačaka našeg programa jeste znanje i obrazovanje kao strateška kategorija. Za sada nama znanje nije strateška kategorija u ovom zemlji, za sada smo mi u obrazovanju zadovoljni kada u septembru nemamo štrajkove i kada prosvjetni radnici prime platu. To je doživljavanje prosvjete kao nužnog tereta kojeg moramo podnijeti, kao parazite kojeg moramo da nahranimo. Ne gospodo. U obrazovanju kada se naprave greške, za razliku od privrede i drugih sektora, gdje greške možete ispraviti za nekoliko godina, u obrazovanju kada napravite greške imate 50 godina posljedice. Jedini naš resurs ovdje jesu ljudi, mladi ljudi. I zato ovaj sistem obrazovanja mora biti temeljito rekonstruisan.

Pored obrazovanja još dvije strateške katogorije morale bi da se definiraju, to su poljoprivreda i realna proizvodnja. Sa obzirom na to da ja očekujem velike tektonske promjene i poremećaje u svijetu, samo one zemlje koje budu imale znanje kao strateški temelj za razvoj, poljoprivredu koja obezbjeđuje preživljavanje, realnu proizvodnju koja obezbjeđuje ekonomski razvoj. Ovo troje treba staviti kao stratešku kategoriju. Sve ostalo su manipulativne privredne grane”, kazao je lider SPP.

On je naglasio važnost razvoja privrede kao i strategiju prestanka odlaska stanonvništva iz zemlje.

“Za mlade bračne parove koji hoće živjeti u ovoj zemlji, koji hoće svoj biznis, treba davati kredite bez kamate. Isto tako, poseban program za selo, posebno na najvišim tačka nadmorske visine. Dakle izand 600 metara potpuno osoboditi ljude poreza, onima ispod 600 metara dati poreske olakšice i time povući privredu na mjesto gdje se počelo raseljavati. Tamo gdje je problem počeo, tu se on treba početi rješavati”, rekao je Zukorlić.

Izvor: SANA