Srbija u stadijumu osmišljenih besmislica

0
547
Foto: Predsjedništvo Srbije

Paralelno sa zaoštravanjem političke krize, uprkos posredničkoj intervenciji ekipe Evropskog parlamenta u “izborne poslove”, koja krizu ne smanjuje, već je više “maskira” prividom rješenja, u Srbiji kulminiraju procesi koje bismo mogli nazvati strategijom pažljivo osmišljenih besmislica.

Piše: Božidar ANDREJIĆ

Ovi, u osnovi akti političke manipulacije, zapažaju se od zaposedanja vlasti od strane Nikolićeve, a Vučićeve Srpske napredne stranke sa koalicionim satelitima.

U tom pogledu dva puna četvorogodišnja mandata isprekidana uglavnom nepotrebnim vanrednim izborima mogla bi se označiti erom te manipulativne dominacije i političke hegemonije koja poriče najelementarnije demokratske principe. I to sa svim predznacima neodređeno dugog trajanja.

Ali, posljednje mjesece neće biti pogrešno dijagnostifikovati kao kod pojedinih boleština baš kao – stadijum.

Ta se pošast javlja u generalnom odnosu – ne samo vlasti, već se reflektuje i na ponašanje njenih protivnika i kritičara, prema gotovo svim događajima, slučajevima, zloupotrebama i aferama koje su manje-više izbile na površinu srpskog društva.

One se prelivaju u poteze što uplivišu na ponašanje i držanje dijelova javnosti, u krajnjem slučaju građana i birača pred prolećne izbore kojih će biti, a možda i neće. I, nedovoljno je sve to označiti “kampanjom koja nikad ne prestaje”, a ovoga puta obećava da bude “prljavija no ikad”. Ne, to je proces apsolutnog izluđivanja društva i izvrgavanja ruglu elementarnih istina, pihtijastih institucija, pa i izrugivanja kakvim-takvim namerama međunarodnog i evropskog “faktora” da upliviše na bar minimalno upristojavanje srpskog “matičnog” političkog kursa.

U krajnjem slučaju strategija pažljivo osmišljenih besmislica, pokazaće se kao zasad prilično efikasno sredstvo za zavođenje, prepariranje i dalje sužavanje političke javnosti čemu nasedaju i oni koji su uvereni da je od toga brane.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Al Jazeera

Izvor: Al Jazeera