Ćatović dobitnik Zlatne plakete

0
561
Foto: Privatna arhiva

Novopazarski slikar Ervin Ćatović dobitnik je Zlatne plakete, nagrade za slikarstvo, na Proljećnoj izložbi, koja se održava povodom 20 godina ovog kulturnog događaja i 100 godina ULUS-a, javlja radio Sto plus.

Osim Ćatovića nagrade su dobili i Vukašin Milović (Zlatno dleto- nagrada za skulpturu), Lidija Atanasijević (Zlatna igla- nagrada za grafiku) i Radomir Knežević (Nagrada za proširene medije).

U obrazloženju žirija navodi se da je zajednički imenitelj za sve laureate da su u pitanju stvaraoci koji su već decenijama prepoznati i valorizovani na našoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

Foto: radiostoplus.com

Navode da Ćatović jasno i čitljivo, potezom i bojom uvodi gledaoca u atmosferu slike, kao i da ga od početka do danas prati snažan, ekspesivan i lični stil.

On je za 28 godina rada i stvaralaštva dobitnik više nagrada za slikarstvo, među kojima su “Longin”, najviše priznanja koje Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini dodeljuje u okviru Vidovdanske likovne kolonije, kao i nagrade za najbolje umetničko djelo na izložbi “Jesenji likovni salon” u Novom Pazaru.