Delegacija BZK Preporod posjetila IUNP

0
66
Screenshot: SANA

Delegacija Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Bosne i Hercegovine posjetila je jučer Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. Tom prilikom, sa prorektoricom Internacionalnog univerziteta prof. dr. Amelom Lukač Zoranić, razgovarali su o unapređenju međusobnu saradnje.

Bošnjačke zajednice kulture Preporod je temeljna, najstarija matična ustanova kulture Bošnjaka s tradicijom od 1903. godine i posjeta Internacionalnom univerzitetu bila je neizostavna, naglasio je prof. Kodrić.

“Naročito cijeneći činjenicu da na ovom univerzitetu od samog njegovog početka postoji studij bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. Jedini takav studij izvan Bosne i Hercegovine pri čemu je kuriozitet i to da se ovaj studij organizira u sva tri ciklusa studija. Drago nam je da u akademskom životu Novog Pazara i Sandžaka postoji interes i za nastavno-naučni pristup onome što je bosanski jezik, onome što je naša bošnjačka književnost i uopće onome što je kultura i identitet Bošnjaka”, rekao je Kodrić.

Prorektorica Lukač Zoranić istakla da je ova posjeta od velikog značaja, naglašavajući da će zajednički projekti u mnogome doprinijeti razvoju bosanskog jezika na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

“Veoma je važna posjeta koju smo imali danas od strane delegacije Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz BiH samim tim što Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kao visokoškolska institucija koja realizuje nastavu na bosanskom jeziku, pored toga imamo i studijski program bosanski jezik i bošnjačka književnost, ovaj vid posjete je jako značajan jer saradnja koju je ova institucija imala i ranije a koju će unaprijediti u narednom periodu je od velikog značaja, kako za studente, tako i za nastavno osoblje jer zajednički projekti na kojima ćemo raditi će u mnogome doprinijeti samom razvoju bosanskog jezika i bošnjačke književnosti na ovoj visokoškolskoj ustanovi”, istakla je dr. Amela Lukač-Zoranić

Delegacija Bošnjačke zajednice kulture Preporod posjetila je jučer Bošnjačko nacionalno vijeće i ured gradonačelnika Novog Pazara.

Izvor: SANA