Italijan zapjevao sandžačku sevdalinku (VIDEO)

0
364

Na Facebook stranici bh. časopisa “Biserje” objavljen je zanimljiv snimak dr. Franceska Reineria iz Italije koji je odgovorio sevdah izazovu koji danima traje na ovoj stranici, a gdje se sa raznih strana svijeta ljudi iz karantina javljaju pjevajući dijelove poznatih sevdalinki.

To je učinio i ovaj Italijan, inače prijatelj sandžačkog novinara Almira Mehonića koji je dio redakcija časopisa za kulturu “Biserje” i sedmičnika “Stav”.

Mehonić je ovo neobično sevdah javljanje, gdje dr. Reinerio na čistom bosanskom pjeva jednu od sandžačkih sevdalinki, na svom Facebook profilu obrazložio riječima:

“Predložio sam mom prijatelju iz Italije doktoru Francesku da se uključi u sevdah izazov kojeg smo pokrenuli na Facebook stranici časopisa Biserje. Pošto se tokom pisanja svoje doktorske disertacije na Univerzitetu u Jeni, a koja je posvećena Sandžaku, bavio i muzičkim naslijeđem ovog regiona sasvim je logično da je njegov izbor sandžačka sevdalinka u izvođenju Riza Hamidovića.

Frančesko u uvodnoj besjedi, između ostalog, kaže:

“Dobar prijatelj mi je rekao za izazov sviranja sevdaha. Ne znam je li ovo sevdah, ali izazov je izazov, a ustvari sada doživljavamo pravo doba izazova. Pa sam sa prijateljem pričao o Bosni, dugo nisam bio u Bosni, a pričali smo i o Sandžaku, meni mjestu najdražem. Pozdravljam sve, a posebno moje sandačke prijatelje. Meni prija pjesma čuvenog Rize (Hamidovića), a na italijanskom ‘riso’ znači smijeh, a nama je potrebno mnogo smijeha ovih dana”, stoji u objavi Mehonića i časopisa Biserje.

POGLEDAJTE SNIMAK ITALIJANA KOJI JE ZAPJEVAO SANDŽAČKU SEVDALINKU:

IZAZOV #MOJSEVDAH Francesco Reinerio, Italija

MUZIČKA MAHSUZIJA IZ ITALIJE za #MOJSEVDAH od FrancescaObzirom da se prijevod slabije vidi da prenesemo poruku ašiklije koji je doktorirao na temu Sandžaka u Jeni: Dobar prijatelj mi je rekao za izazov sviranja sevdaha. Ne znam je li ovo sevdah, ali izazov je izazov, a ustvari sada doživljavamo pravo doba izazova. Pa sam sa prijateljem pričao o Bosni, dugo nisam bio u Bosni, a pričali smo i o Sandžaku, meni mjestu najdražem. Pozdravljam sve, a posebno moje sandačke prijatelje. Meni prija pjesma čuvenog Rize (Hamidovića), a na italijanskom „riso“ znači smijeh, a nama je potrebno mnogo smijeha ovih danaŠaljite nam i dalje svoje snimke, a mi ćemo ih objaviti.Upute na linku https://www.biserje.ba/izazov-mojsevdah-biserje/

Posted by Biserje on Thursday, April 2, 2020