Iz Amerike se vratila u Plav i otvara galeriju

0
470
Foto: Facebook

Nakon 32 godine života u Americi slikarka i spisateljica Kaltrina Hoti vratila se u Plav. U rodnom selu Hoti, na 1750 metara nadmorske visine planira da otvori galeriju u kojoj će pružiti podršku i raditi sa mladim umjetnicima sa tog područija.

Kaltrina Hoti, umjetnik, pisac, većinu života bila je emigrant a sada se vratila svojoj zemlji.

“Mogu reći da sebe smatram kao duša koja leti kroz vremena i traži strao gnijezdo da se vrati“, kazala je.

Foto: Facebook

Nakon 32 godine života u SAD-u, ova slikarka i spisateljica planira da u Hotima, selu iznad Plava na 1750 metara nadmorske visine izgradi galeriju.

“Ovaj put vodi do starog stana, što ga mi zovemo Ljoljim stan, tu je moj otac poratsao, ja sam porasla pa čak i djeca mojeg brata. Kod starog stana ja sam riješila da napravim svoj studo koji će u stvari da bude galerija, gdje ću da promovišem radove umjetnika iz Plava i iz Hota. To neće biti tradicionalna galerija, tu će bitii slušanje muzike i ipsijanja kafe i td. I ambijent unutra će biti zanimljiv. Pa kad osoba gleda sliku da je gleda sa dušom a ne sa očima. Planiram da ovog ljeta bude veliko otvaranje”, kazala je Kaltrina.

Foto: Facebook

Živjela je u Teksasu, na Floridi, u Njujorku. Izlagala je u tim državama. Kaltrinine slike u Njujork art galeriji danas dostižu cijenu 27 hiljada dolara.

“I htjela bih da kažem da sam naučila mnogo toga od umjetnika u Americi, to je medjusobna podška bez egoizma, a za ovo kratko rijeme što sam ovdje primjetila sam da to naši umjetnici nemaju i kroz tu ekspriencu, sada kada sam imala izložbu na Kosovu, primjetila sam da se boje jedan drugoga raskravi među njima“, kazala je Kaltrina.

Foto: Facebook

Vratila se u septembru prošle godine u Plav. Od tada je imala dvije samostalne izložbe. Po jednu u Prištini, gradu u kojem se školovala, i u Ulcinju, gradu u kojem rado ljetuje. Kaže da nema namjeru da ide nazad u Ameriku.

“Vratila sam se jer sam bila željna da čujem svoj jezik, bila sam gladna svojega naroda, kada sam riješila da se vratim ja sam znala da vrijeme radi svoje ali nijesam očekivala da Plav bude izgubljen u prošlom vremenu. Da li mi se sviđa ne, da li ću se vratiti Americi ne – ima da ostanem”, kazalaje Kaltrina.

Izvor: TVCG