Manjinama za kulturne projekte 30 miliona dinara

0
281

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je danas javni konkurs za dodjelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Ukupna vrijednost sredstava opredijeljenih za 2019. iznosi 30 miliona dinara, što je za 37 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopćeno je iz ministarstva.

Sredstva se dodjeljuju godišnje, u jednoj od četiri zakonom utvrđene oblasti: kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina.

Кonkretnu oblast za datu godinu utvrđuje Savjet za nacionalne manjine na prijedlog, odnosno u saradnji sa nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

Ove godine Savjet za nacionalne manjine je, u cilju obezbjedjivanja uslova za dostupnost kulturnih vrijednosti i zaštitu kulturnog identiteta i nasleđa nacionalnih manjina, usvojio prijedlog da prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata iz Fonda u ovoj godini bude kultura.

Foto: Tanjug

Кonkurs za prijavu projekata otovoren je do 7. juna 2019. godine, a pravo učešća imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalna vijeća nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje imaju sjedište na teritoriji Srbije i čija je oblast djelovanja zaštita i unapređenje prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, kao i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

Od 2017. godine, kada je ponovo aktiviran, iz Fonda za nacionalne manjine podržano je skoro 100 projekata.

Fond za nacionalne manjine aktiviran je nakon 15 godina zastoja 2017. godine, a sredstva za finansiranje projekata se od tada iz godine u godinu uvećavaju, navedeno je u saopćenju.

Više o javnom konkursu, uslovima i načinu prijave možete saznati na www.mduls.gov.rs

Izvor: Tanjug