NAJAVA DOGAĐAJA: Promocija djela “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Sjenici

0
363
Foto: Akos.ba

“Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” historičara i novinara mr. Admira Lisice do sada su promovisane u sedam država i četrnaest gradova, a naredni vikend ovo djelo biće promovisano i u Sjenici.

Organizator promocije je Ustanova Kulture Sjenice, a osim autora o ovom djelu govorit će Umihana Rašović-Kasumović politolog sa trenutnom adresom u Švedskoj i književnik Dino Lotinac.

Knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ daje realan prikaz bosanskohercegovačke dijaspore i položaja Bošnjaka u zemljama regije. Čitajući ovu knjigu možemo saznati kako je nastala, razvijala se i do kojih ostvarenja je dosegla bh dijaspora od Australije do Islanda. U knjizi su sabrana 24 teksta objavljivana u protekloj godini na četiri medija (portal Al Jazeere, sedmični magazin Stav, Agencija Anadolija i Akos.ba), 12 država, preko 40 sagovornika…

Knjiga je podjeljena u dva dijela. U prvom dijelu nalazi se 17 reportaža, a u drugom sedam razgovora.

O AUTORU: Admir Lisica rođen je 12. novembra 1991. godine. Tokom 2014. godine diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za historiju na temi “Ideja jugoslovenstva 1914-1918”. Iste godine upisuje master studije, a tokom 2017. godine uspješno je odbranio magistarsku tezu pod nazivom “Koncepcija rješenja državno-pravnog statusa Bosne i Hercegovine u muslimanskoj politici 1878-1918”.

Bio je član redakcije portala Akos.ba, saradnik na portalu Al Jazeera Balkans, listu Preporod, magazinu Stav, Anadolu Agenciji, Balkanskom istraživačkom centrm za analizu i studije itd. Autor je više stotina tekstova od kojih su neki prevedeni na engleski, turski, arapski i poljski jezik. Osnivač je edukativnog portala Intelektualno.com, te povremeni saradnik na projektima Bošnjačkog instituta i Udruženja Svitanje iz Sarajeva. Autor je knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” koja je promovisana u sedam država i četrnaest gradova.

Izvor: Intelektualno.com