Po izboru časopisa Avlija: Pjesma Enese Mahmić najbolja u regionu za 2017. godinu

0
973
Enesa Mahmić

Pjesma “Strune u dalekim vrtovima” mlade bh. pjesnikinje Enese Mahmiće pobijedila je na 7. međunarodnom konkursu časopisa Avlija za najbolju neobjavljenu pjesmu i priču u regionu za 2017. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku.

Drugo mjesto pripalo je pjesmi “Bio sam” autora Vladana Babića iz Beograda, dok je trće mjesto osvojila pjesma “Adžo” autora Fuada Hrustića iz Gradačca (BiH).

Dvadesetpetogodišnja Enesa Mahmić mlada je bosanskohercegovačka pjesnikinja i zaljubljenica u putovanja. Maglajska, bosanska, svjetska, svačija i samo svoja, ova umjetnica odlučila je napustiti konvencionalne stege modernog društva i upustiti se u životne avanture o kojima mnogi vjerovatno nikada nisu ni razmišljali.

Dobitnica je više regionalnih nagrada za poeziju: “Aladin Lukač 2016“, “Risto Ratković 2016“, druga nagrada “Festivala poezije mladih Vrbas 2015“, nagrada edicije “Prvenac SKC Kragujevac 2015“, zlatne plaketa Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije “Sosed tvojega brega 2016 i 2017“ i nagradu “Glasovi Melopomene 2017“ za najbolju pjesmu u regionu. Poezija joj je prevođena na engleski, talijanski, španjolski, turski i mađarski. Objavila je zbirke putopisne poezije: Faustova kći (2015), Mape Alme Karlin (2016), Na mjestu koje izaziva uzdah (2016) i Dolores (2017). Objavljivala je u mnogim časopisima “Bakanski književni glasnik“, “Trag“, “Script“, „Sent“, “Istok“, “Suština poetike“, “Književno pero“, “Liter“, “Paralele“, itd.

Enesa Mahmić

U kategoriji najbolje proze prvo mjesto osvojila je priča “Bela pčela” autora Milana Jovanovića iz Minhena. Drugo mjesto podijelile su priče “Posuđe je ostalo neoprano”  autorice Gordane Vlašić iz Oroslavja (Hrvatska) i “Teskoba” autora Dušana Mijajlovića Adskog iz Niša, dok su se na trećem mjestu ravnopravno našle priča “Zavičaj” autora Dragana Matejića iz Kruševca i priča “Slika i ton” autorice Slavice Maksić iz Beograda.