U Sarajevu otvorena izložba “Cio svijet živi u Sandžaku”

0
643

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo otvorio je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu izložbu “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”.

Projekat “Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”, koji realizuje ova institucija zajedno sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sandžaka i Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, rezultirao je obimnom zbirkom predmeta i originalnih artefakata koje je tokom dvije godine sakupljala autorica izložbe Đana Kukić, kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na čak 31 informativnom panou, kroz hronološki slijed, Kukić je prikazala cijeli života ovog vrlo značajnog pisca, sve njegove uspone i najbitnije trenutke, od kojih su neki sigurno i do sada nepoznati javnosti – kao, recimo, redovne čestitke koje je dobijao od Ive Andrića povodom priznanja koja su se nizala kroz godine, piše Oslobođenje.

Foto: BNV

Obraćajući se velikom broju predstavnika javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Esad Džudžo je izrazio zadovoljstvo što je Bošnjačko nacionalno vijeće učestvovalo u realizaciji ovog značajnog projekta koji je svoje predstavljanje prethodno imao u Novom Pazaru i Rožaju.

Ćamil Sijarić/Foto: Zijah Sinanović

On je istakao da je Ćamil Sijarić sinonim za Sandžak zbog čega je BNV i ustanovilo svoju najveću književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” po njegovom imenu.

Foto: BNV

“Kada bi Ćamil danas mogao da vidi svoj Sandžak on bi vidio škole koje nose njegovo ime, udžbenike u kojima su prisutna njegova djela i preko 17.500 učenika koji pohađaju nastavu na njegovom i našem bosanskom jeziku”, rekao je Džudžo.

Predsjednik BNV Esad Džudžo i potpredsjednik Muhedin Fijuljanin tokom izložbe razgovarali su sa predstavnicima nekoliko institucija iz BIH o nastavku saradnje i radu na nekoliko značajnih projekata, saopćeno je iz BNV.