Nutricionistica Selma Redžepagić: Zašto je veoma važno čitati deklaracije na proizvodima

0
394
Foto: Arhiva / Selma Redžepagić

Selma Režepagić holistički je nutricionista iz Toronta. Ona već godinama radi s klijentima online putem, a odnedavno njene usluge možete unajmiti kada idete u trgovinu. U razgovoru za Klix.ba, Redžepagić je ukazala na važnost čitanja deklaracija, ali i dala nekoliko savjeta o izboru namirnica u zimskom periodu.

Njeni klijenti su sa prostora bivše Jugoslavije, Amerike, zapadne Evrope, a njen posao nutricioniste u Kanadi, pored redovnog nutricionističkog savjetovanja uključuje i edukacije o pravilnoj ishrani, u sklopu koje nudi kao jednu od usluga, kao i većina nutricionista u Kanadi je odlazak u zajedničku kupovinu i odabir namirnica sa klijentom na licu mjesta.

“Ovaj trend je prilično nov, a direktan je rezultat zbunjenosti kupaca usljed agresivnog sjevernoameričkog marketinga prehrambene industrije. Trenutna situacija ukazuje da većina velikih lanaca supermarketa, kao i bolje snadbjevenih prodavnica zdrave hrane upošljava nutricioniste ili dijetetičare, koji kupcima mogu biti od koristi na licu mjesta, ili pak u kupovinu sa nutricionistom možete otići u svojoj režiji i riješiti nedoumice oko odabira pravog proizvoda ili namirnice, a da pri tom dobijete namirnicu ili proizvod adekvatnog kvaliteta uz pojašnjenja zašto trebate izabrati određenu namirnicu”, kazala nam je.

Njen zadatak je da pojasni klijentima koje bi namirnice trebali konzumirati i uvrstiti ih u njihov svakodnevni jelovnik.

“Bilo da su klijenti ili kupci u pitanju, zajedničko im je da svi žele da unaprijede svoju ishranu, kako preventivno tako i zbog suočavanja s nekim od hroničnih stanja poput visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i triglicerida, insulinskom rezistencijom, dijabetesom, problemima sa štitnjačom, alergijama, problema sa varenjem i probavom itd. Moj zadatak je da sve vrijeme zastupam prirodnu ishranu koja je najbliža čovjeku i njegovim potrebama, da im predočim prednosti namirnica u svom prirodnom obliku u odnosu na pocesuiranu hranu, ali i pojasnim razliku nedoumice koje se odnose na kvalitet, porijeklo i uzgoj i pomognem kod odabira istih”, objašnjava nam.

Čitanje deklaracija

Redžepagić nam govori i kako je iznimno važno da ljudi čitaju deklaracije na proizvodima. Kaže nam da je veoma važno da razumijemo ono što je napisano na deklaraciji jer na njoj često ne piše koliko kalorija proizvod sadrži, kao i ukupan broj masti (zasićenih, tras masti i holesterola), količinu sodijuma, ukupan broj ugljikohidrata, šećera i dijetalnih vlakana.

“Česta marketinška zamka, kojom se služe proizvođači je da recimo na proizvodu koji ima 300 gr deklaracija ukazuje samo na broj kalorija koji se nalazi u 100 gr tog istog proizvoda, što direktno utiče i na količinu masti, šećera i ukupan broj ugljikohidrata u samom proizvodu, jer kupcima često promakne taj značajan podatak. Ovaj podatak je izuzetno važan za ljude koji pokušavaju da redukuju svoju ishranu usljed recimo određenih zdravstvenih tegoba, pa je pored deklaracije jako važno vidjeti i sastojke proizvoda, jer koliko god je nekada udio masti u proizvodu nizak njihovo porijeklo često može dolaziti od zasićenih masti ili trans masti”, kazala nam je Redžepagić.

Foto: Arhiva / Selma Redžepagić

Dodaje da se ovo može odnositi i na ukupan broj ugljikohidrata, gdje na primjer stoji da proizvod sadrži nizak udio ugljikohidrata, ali da njihovo porijeklo može biti izuzetno lošeg kvaliteta, odnosno da ne sadrže nikakve hranjive materije, te da mogu biti potencijalni okidač ili alargen.

Savjetuje nam da posebno obratimo pažnju na vještačke zaslađivače, vještačke arome i boje.

Hrana za jačanje imuniteta

Budući da nam je došla zima, nismo mogli da ne pitamo Redžepagić, koju nam to hranu preporučuje u zimskom periodu kako bismo sačuvali i ojačali imunitet.

“Zima je period kada je preporučljivo da usljed samog dolaska hladnijeg vremena, i izloženosti samog organizma nižim vanjskim temperaturama, unosimo hranu koja ‘grije organizam’. Domaće čorbe i supe su ujedno dobar izbor tokom zimskog perioda, ali i dobar saveznik protiv prehlade i gripa, čija je pojava učestala tokom zimskog perioda”, savjetuje Redžepagić.

Kada je imunitet u pitanju, kazala nam je da je da ćemo mu najviše pomoći tako što ćemo mu dati sastojke koji su mu neophodni da bi nas zaštitio.

“To su antiokidansi poput vitamina C, koji nalazimo u citrusima poput limuna, narandži, grepfruta, zatim u kupusu, paprikama, brokoliju, karfiolu, kelju, te hrani bogotoj probioticima poput kiselog kupusa i domaće turšije bez dodataka konzervanasa i esencije, jogurtu, kefiru”, kazala je.

Vitamini koji takođe imaju antioksidativna svojstva su vitamin E i beta-karoteni kao i mineral selen, koje možemo naći u bundevi, mrkvi, jajima, sjemenkama suncokreta, zelenom lisnatom povrću, te orašastim plodovima.

Kada su pića u pitanju, Redžepagić preporučuje da konzumirate čajeve od žalfije, mente, hibiskusa, koprive, zeleni čaj i đumbir. Naravno od izuzetne je važnosti da konzumirate i dovoljno vode.

Izvor: Klix.ba