Prijedlog / Današnji iftar zasladite kadaifom

0
289
Foto: Coolinakrka

Kadaif je orijentalna poslastica, veoma omiljena u Turskoj, Izraelu, Grčkoj, ali i u BiH. Posebno se priprema tokom mjeseca ramazana, ali i za Bajram.

Postoji mnoštvo recepata za ovaj kolač rajskog ukusa a osnovne sirovine kod većine su su: sitni kadaif rezanac, pistacije, badem, orasi…

Sastojci: 

1 pakovanje (500 gr) kadaif
1/2 kg pistacija
250 gr. putera
1 kg. šećera
Oko 700 ml vode, da se šećer prekrije
2 limuna

Priprema:

Otopite puter. Pola kadaifa stavite u pravouganu tepsiju i isprskajte puterom. Stavite isjeckane pistacije. Odozgo stavite drugi sloj kadaifa i pritisnite rukama i dobro nabijte. Stavite da se peče na 150 C 30 minuta.

Pripremite agdu tako što ćete skuhati šećer i vodu 10-tak minuta, stavite limun isjeckan na kružiće i ostavite ga da se ohladi.

Savjet: Prije zalivanja, treba da bude mlak kadaif, mlaka agda i zalivajte malo po malo, ne sve odjednom.

Izvor: Radiosarajevo.ba