Huda Ali: Želim svima dokazati da je žena sa hidžabom lijepa, obrazovana, otmjena

0
3437
Foto: Jasmin Bratus

Bosanka po majci, Sudanka po ocu, a rođena u Zagrebu. Ona se zove Huda Ali i jedna je od najpoznatijih blogerica u Bosni i Hercegovini koju svakodnevno prati više od 40.000 osoba.

Ovih dana imamo je priliku gledati u spotu za najnoviju pjesmu “Imena mi mog” Fuada Backovića Deena.

“Deena sam upoznala prije dvije godine, a on mi je već tada rekao da bi želio da ja budem u nekom od njegovih narednih spotova. Poruka pjesme je predivna i mogu samo reći da sam uživala u nastajanju spota. Kroz njegovu pjesma i ja sam ispričala svoju priču, prije svega da se ne slažem sa predrasudama i osuđivanjem drugih ljudi”, kaže Ali.

Ime joj je dao očev rođak, a Huda nam otkriva da na arapskom jeziku ono označava pravi put do Allaha dž.š.

“Čula sam da se još jedna doktorica u Sarajevu zove Huda. Lijepo je biti drugačiji”, govori.

Foto: Jasmin Bratus

Ponosna je i na bosansko i na sudansko porijeklo. Otac je kaže, prije agresije na našu zemlju, došao u BiH da studira na Veterinarskom fakultetu, a njenu majku koja je iz Doboja, i koja danas radi kao profesorica engleskog jezika, upoznao je u Zagrebu.

“Početkom agresije na BiH oboje su otišli u Zagreb jer je otac tada počeo raditi u sudanskoj ambasadi u Hrvatskoj. Nakon što smo i ja i sestra rođene u Zagrebu, otac je odlučio da se porodica preseli u Sudan, pa smo tamo živjeli nekoliko godina. To je divna zemlja u koju i danas odlazim barem jednom godišnje. Upoznala sam ljude, njihove običaje, kulturu i historiju te zemlje koja je veoma bogata. Naravno, Sarajevo u mom srcu zauzima posebno mjesto. Tu sam odrasla i gdje god me u životu put nanese ja ću se uvijek vraćati u Sarajevo”, kaže Huda.

Otkriva nam da su se u u njenoj kući uvijek govorila dva jezika. Mama je kaže, pričala na bosanskom, a otac na arapskom jeziku.

“I sestra i ja, a kasnije i brat, kojeg smo dobili preseljenjem u Sarajevo, istovremeno smo učili oba jezika. U školi smo dodatno učili i engleski tako da su nama sva tri ta jezika kao maternji.”

Blogerica egzotične ljepote studentica je prve godine Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku vizualne umjetnosti, a planovi su joj kaže, da se u budućnosti više posveti grafičkom dizajnu.

Na svom blogu, koji je izuzetno praćen, savjetuje djevojke i žene kako da se obuku i našminkaju.

“Mama mi je uvijek bila uzor jer je u svakom trenutku bila dotjerana, vodila je računa o svom izgledu i radnim danom i nedjeljom kada je vrijeme obično provodila u kući. To je nešto što bi svaka žena trebala prihvatiti – da vodi računa o svom izgledu, ne zbog drugih, nego zbog sebe. Ja sam to naslijedila od svoje mame, želim da u svakom trenutku lijepo izgledam, a te male rituale ljepote rado dijelim sa ostalim djevojkama i ženama. Naročito mi je drago kada me pokrivene djevojke i žene pitaju za savjete uljepšavanja ili njegovanja kože.”

Huda je odluku da se pokrije donijela sama prije četiri godine. Iako joj je mama pokrivena, u porodici joj kaže, niko nikada nije nametao tu odluku, nego su je pustili da sama donese odluku.

“Sve se dogodilo spontano nakon nekih putovanja, jer u BiH još uvijek postoje predrasude prema pokrivenoj ženi. Ona je nažalost još uvijek neko ko nema pravo glasa, neko ko nije završio visoku školu i ko se udaje sa 15 godina. U nekim drugim zemljama, kao što je Sudan, žena sa hidžabom znači da potječe iz otmjene porodice, da je kulturna, lijepo vaspitana, drži do svog dostojanstva. Želim svima dokazati da djevojka ili žena sa hidžabom je lijepa, visoko obrazovana, kulturna, komunikativna, otmjena”, poručila je Huda.

Na kraju razgovora otkrila nam je da razmišlja i o pokretanju YouTube kanala na kojem će prikazivati načine i metode njege, šminkanja i oblačenja žena.