Upoznajte Merimu, uspješnu policajku sa značkama FIFA-e i MUP-a

0
492

Svestrana Sarajka Merima Čelik –kao da je samim svojim prezimenom bila predodređena da postane snažna i jaka kao čelik.

Osim što je uspješna uz svom poslu, kao pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, jednako velike rezultate ostvaruje i na sportskom polju, od fudbalskog terena gdje je aktivna kao sutkinja, pa do skijanja i plivanja, sportova za koje je instruktorica.

Njena priča u MUP-u KS-a počela je prije četiri godine. Uporedo s policijskim pozivom gradila je karijeru u sportu. U Fudbalskom savezu BiH je jedna od dvije sutkinje sa znakom FIFA-e, što je svrstava u jednu od najperspektivnijih u regionu.

Foto: sportsport.ba

Na naše pitanje da li je teži policijski ili fudbalski poziv, Merima ozbiljnim glasom profesionalca kaže:

“Poziv policajke daleko je teži od suđenja na terenu. Ovaj poziv zahtijeva rad s ljudima, koji neće izazvati kontraefekt. Čak i kad je u pitanju sankcija, ona uvijek mora biti pozitivna. Mi moramo MUP predstaviti u sasvim drugom svjetlu od onog kakvim ga pojedinci zamišljaju“, tvrdi Merima.

Oba poziva kojima se bavi od nje traže maksimum odgovornosti.

“U oba slučaja promoviram državu. Kada imam susret sa strancem na nekoj lokaciji u gradu, tako jednako i na nogometnom terenu kada sudim negdje u inostranstvu. U oba slučaja promovišem državu. I uvijek gledam da to radim na najbolji način“, nastavlja Čelik.

Kao i svaka mlada i uspješna žena, i Merima ima svoje ciljeve.

“Moj cilj u MUP-u jeste da prikažem drugu sliku policije, koja predstavlja obrazovanu omladinu, koja je snalažljiva i sposobna. Sistem promjene ne zavisi samo od policajca i policije, tako da je malo polje djelovanja koje možete promijeniti“, naglašava Merima, koja povremeno u slobodno vrijeme sarajevske mališane i srednjoškolce trenira u plivanju i skijanju.
U fudbalu je cilj, kaže, već ostvarila – izabrana je na internacionalnu listu.

“No, uvijek se može napradovati… Fudbalski sudija uvijek uči, spoznaje neke nove situacije, tako da na sebi uvijek treba raditi“, kaže Čelik, koja je u nogometu prisutna osam godina.

Foto: Radiosarajevo.ba

Mlade savjetuje da uvijek trebaju naći vrijeme da sve usklade. Ističe da je jedan faktor ključan za uspjeh, a to je – volja.

“Kada imate volju, znajte da sve možete. Veliki faktor uspjeha je i sreća, to važi za svaki poziv na koji se odlučite da radite u budućnosti“, podvukla je Merima.

Za sebe kaže da je tip žene koja voli pogledati fudbalsku utakmicu i da se zajedno nervira sa kolegama. Od sudija cijeni dva arbitra, jednog iz Turske, a drugog, kako kaže, iz “svoje avlije”:

Izvor: Radiosarajevo.ba